Annelerimizin Değeri Bir Günlük Değildir?

      Dünyanın en değerli varlığıdır anne. Aynı zamanda da dünyanın en güzel duygusudur annelik. 9 ay bizi karnında taşıyan, bizim için uykusuz kalan, her kahrımızı çeken ama yine de kaşını bile çatmadan sevmeye devam eden, sevgisinden bir zerre eksiltmeyen en kıymetlilerimizdir. Ve ona senenin her gününde hatta ömrün her anında değerli olduğunu hissettirmek, üzmemek, kırmamak gönlünü hoş etmek en anlamlı vazifesidir evlatların?

     Annelerimiz bir günlük değildir ve olmamalıdır. Bir yıl boyunca dediğini yapmayıp onu üzecek kıracak davranışlarda bulunup da mayısın ikinci pazarı geldiğinde bir buket çiçek bir de hediye vererek ona verilen değeri göstermek şahsımca hiç de gerçekçi değildir. Ona her gün değer veren ve sözünü dinleyen kişinin de zaten bir günlük değere ihtiyacı yoktur. Hediye almak için de bugünü beklemek anlamsızdır. İstediğimiz her gün verebiliriz. Bunun için Hristiyanlara benzemeye hacet yoktur. Üstelik hayatın ne getireceği belli olmaz. Mayısın 2. Haftasına kim ölür kim kalır bilinmez. O halde annelerimizi bir gün değil her gün mutlu etmeli ve değerli olduklarını hissettirmeliyiz.    

     Bunu da başka milletlerden başka devletlerden öğrenerek değil kendimiz idrak ederek yapmalıyız. Kaldı ki bu kutlamayı başlatan Ana Jarvis annesinin değerini öldükten yıllar sonra anlamıştır ve kutlama fikrini ortaya attığında 41 yaşındaydı. O yaşa kadar annesinin kıymetini bilememiş bir insanın âdetini devam ettirmek zannımca yersizdir. Bunun yerine insan kendisi annesinin madden manen en ihtiyacı olduğu zamanda hediye alarak ya da verdiği değeri belli ederek başkalarını taklide ihtiyaç duymamalıdır.

           Anneler Gününün Aslı Nedir?

      Anneler günü, antik Yunanlıların Yunan mitolojisinde pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar mevsimi kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da bunu İsa(a.s.)´ın doğumundan 250 yıl önce ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.

     Filedelfiya´da yaşayan Ana Jarvis adındaki bir kızın annesinin ölüm yıldönümü olan mayısın ikinci pazarının tüm eyalette anneler günü olarak kutlanmasını isteyip politikacılara ve bakanlara mektup yollaması ve gösterdiği çabanın karşılığını göstermesiyle Amerika´da resmen 1914 yılında kutlanmaya başlamıştır.

     Ayrıca anneler günü 1600´lü yıllarda İngilizlerin ?Anneler pazarı? kutlamalarından da gelmektedir. Hristiyanlığın Avrupa´ya yayılmasında sonra ?Anneler pazarı? kutlamaları ruhani bir güç sayılan Anneler kilisesini onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı.

                 İslamiyet Ne Diyor?

     Peygamber efendimiz ?Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.? buyuruyor. Bir insanın Hristiyan âdeti ya da başka dine mensup kişilerin âdeti olan bir şeyi yaparak onlara benzemesi de bu hadisin kapsamında yer almaktadır.

     Hadisi şerif açık ve nettir. İsteyen istediği gün annesine özel bir gün addedip hediye alabilir. Fakat bunu Hristiyanların yahut başkalarının yaptığı günde yapmak hadisi şerifte bahsedilen ?bir kavme benzemek? demek değil midir? O halde nefsimizi muhasebeye çekmek gerekir. Biz insanları kopya etmek zorunda değiliz. Kendi annemizi kendi günümüzde mutlu ederiz. Bunun için Hristiyan âdeti uygulamaya ihtiyacımız yoktur.

     Bir devlet başkanı derki; ?Anneler günü yılın 365 günü köpeğiyle ilgilenip senede bir gün de anneme vakit ayırayım diyen gayri Müslimlerin âdetidir. Bizim dinimize göre anne mukaddes bir varlıktır ve senenin her günü değerlidir.?

                  


2.05.2016 13:20:35

Asude Usluer Uğurlu

Annelerimizin Değeri

Annelerimizin Değeri