Dün kaleme aldığım yazımın sonuna bir cümle bırakmıştım. Ben anneler gününe karşıyım ve böyle bir gün yok demiştim. Anneler günü ile ilgili yazı yazmak içimden gelmedi. Neden gelmedi derseniz bu bizim ne dinen ne de kültür olarak içimizden çıkan bir gün değildir. Bu bize batıdan sonradan içimize sokulan bir bidattir. Hatta biz Müslümanlara annelerimizi bir yıl boyunca unutturmak için içimize sokulmuş bir fitnedir. Ya bir Müslüman annesini yılda bir gün mü hatırlar? Bu nasıl bir anlayış bu nasıl bir adettir? Annene her seferinde hediyede alacaksın, süreklide yoklayacaksın.

      Ah benim annem keşke yaşasaydı da gözleri ben ne zaman geleceğimi merak edip gözleri kapıda olsaydı. İş dönüşü evin kapısından girdiğimde sevincinden gözlerinin içi yine gülseydi. Bende ona sarılır hatta bazen takılır ismi ile hitap eder kendisini güldürürdüm.

      Her hafta onun tırnaklarını kesmeyi ve yüzündeki benlerinin kılları almayı özledim. Ona takıldığımda kahkaha ile gülmesini özledim. Anne ziyareti ve şefkati ancak bu kadar yaşanır ve sevgisi paylaşılır. Yoksa yılda bir hediye ve ziyaret etsen ne olur etmesen ne olur?

      Batıdan içimize sokulan anneler gününde Hasandağı şenliklerinde televizyon çekimi yapıyordum. Özellikle yaşlı ve yalnız yaşayan annelerimizi bulup sohbet ettim. İnanın evden çıkmadığını ve komşularının oraya getirdiğini söyleyen annelerimizle konuştum.

      7 çocuklu bir annenin eşi vefat etmiş çocuklarının tamamı il dışında. Özellikle sordum bugün anneler günü çocukların aradı mı diye. Samimi söylüyorum arayan soran olmamış. Anneler günü olsa ne yazar olmasa ne yazar. Adam hiç aramıyorsa senede bir sefer araması evlatlık mı? Adam annesini aramıyorsa zaten aramıyordur, sıradan birisi gibi annesini görüyorsa ne anlamı var aramanın?

      Anneler günü diye bir gün yok, bu adette değil. Batıdan bize geliş bir hediye, çünkü anne evlat ilişkisini kesmek için uydurulmuş bir gündür. Müslüman´ın annesi her gün anneler günüdür.

       Anne sevgisini anlatmaya tarifler yetmez. Boş yere dememiş peygamber efendimiz, ?cennet annelerin ayakları altındadır? diye. Çile çeken, eziyetler gören yavrusu için bunlara katlanan hep annelerdir. Anneler değil midir yavrusuyla ağlayan onunla gülen onunla ağlayan hastalandığında onunla sabahlayan. Önemli olan sadece anneler gününde hatırlamak ya da bayramlarda hatırlamak değildir annelerimizi onları çok sevdiğimizi her fırsatta göstermektir. Yaşlanınca bakmak, istediklerinde yanlarında olmaktır annelerimizin. Hiç bir sevgi anne sevgisinden büyük değildir bana göre sizce bilemem tabii.

      İnsana neden sevdiğini söylemek zor gelir asıl büyüklüktür sevdiğini söylemek bir nebze olsun yalnız olmadığını göstermek. bir anne 10 evlada bakabilir ama 10 çocuk annesine bakamaz derler. çok doğrudur nedense yaşlandıklarında bir kenara atılır anneler ve babalar nedenini çözemedim. Neden yaparız bunu, neden utanç kaynağı olurlar onlar bizlere bakarken bir "of" bile demezken biz neden onlara of deriz kızarız üzeriz? Yeri gelir naz yaparız yeri gelir tehtid ederiz. Şunu almazsan babama söylerim diye halbuki onlar bizi en içten duygularla severler tüm kötülüklerden korurlar hatta bizler için canlarını verirler.

       Avrupa´dan gelen ?Anneler günü? âdettir. Yani ?Âdette bidat?tir. Âdette bid´at olduğu ve zararlı olmadığı, çirkin ve dine aykırı yönü bulunmadığı için, anneler günü tertip etmekte ve hediye vermekte mahzur yoktur. Fakat gayrı Müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz. Doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler de anneler günü gibidir. Günah olmayan böyle âdetleri taklit etmek caiz olur. Ancak faydası olmayan âdetleri almak, Batıyı körü körüne taklit etmek, onlara özenmek ve benzemekten başka değildir.

      Fenni buluşları gayrı Müslimlerden almak ise, dinimizin emridir. Çünkü (İlim Çin´de de olsa alın)(Hikmet, fen ve sanat, müminin kaybettiği malıdır. Nerede bulursa alsın) hadis-i şerifleri, gayrı Müslimlere uymayı değil, ilmi, fenni onlarda bile olsa, arayıp bulmayı ve onlardan üstün olmaya çalışmayı bildirmektedir.

      Anneler günü, Hıristiyanlardan gelmiştir. Âdette bid´at olduğu için ve zararlı olmadığı için anneler günü tertip etmekte mahzur yoktur. Doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler de böyledir. Fakat gayrı Müslimlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri, mesela bayramlarını kutlamak caiz olmaz. 
      Anneleri senede bir gün yerine her gün hatırlamak, onlara hizmet etmek, ölmüşlerse, dua etmek, hayır hasenatta bulunmak gerekir. Benim burada anne ve babalarımızı hatırlayıp ziyaret etme adetlerine karşı olmamdır. Anneler her gün ve her saat sevilip ziyaret edilmeli. Arayıp sormayan zaten anneler gününde de sormuyordur.


11.05.2016 09:27:06

Erdogan Kaya

Anneler günü var mı?

Anneler günü var mı?