Her anketin bir Sponsoru ve sipariş sahibi vardır. Anket sonuçları da doğal olarak sipariş sahiplerinin lehine olacaktır. Adam boşuna mı bu iş için paralar veriyor. Eee; parayı ben vereceğim düdüğü başkası çalacak; olacak iş değil. Bu paralar da az buz değil; ciddi paralar.

Siz hiç falına baktığı kişiye; kötü haber veren falcı duydunuz mu? Parasını alamadığı gibi bir de üstüne sopa yer.

Gelelim anketlerin güvenilirsizliğine:

Sahada yapılan anketler:

*Sahada yüz yüze yapılan anketlere vatandaşımız ilgisiz ve bunun için iki dakikasını bile esirger. Öğrencilik dönemimde anketörlük yaptığım yıllardan biliyorum; vatandaş ya soruları anlamaz ya anlıyormuş gibi yapar ya da kaçamak yanıtlar verir. Hatta başka işin mi yok oğlum diyenler ve para isteyenlerle bile karşılaştım.

*Anketörler bu iş için ücretini; anket formu başına alacaklarından; belirlenen süre içerisinde bunu bitirmek zorundadırlar. Daha olmadı; kendisi oturur ve kalemine kuvvet bir güzel hayali anketleri doldurur. Sonuç değişmez; ha vatandaşın samimiyetsizliği ha, anketörün marifeti.

İnternet ortamında yapılan anketler:

Doğru ve dürüst yapıldığında en ideal anket türüdür. Ancak benim bu konuda da çekincelerim var.

Şöyle ki;

*Bir kişinin bir kullanımlık tercih hakkı olması gerekirken; birden fazla oy kullanması sağlanmaktadır. Ciddi anketlerde ikinci oy kullandığınızda ekranda birden fazla oy kullanma hakkınızın olmadığı kırmızı renkte uyarı yazısını görürsünüz.

*İnternet ortamını da yöneten insan olduğuna göre gelen veriler üzerinde oynamak pek ala mümkün olacaktır. Ben şahsen bilgisayar ortamında yapılan anket ve değerlendirmelere karşı çok kuşkuluyumdur.

Her iki yöntemde de yanlış rakamlar doğru toplanıyor. Ayrıca; pek çok insanın ankete verdiği yanıttaki ruh haliyle sonraki değişken ruh hali taban tabana zıt olabiliyor. Tüm bu faaliyetler işin reklam ve şov kısmı; esas film bu yapılan anketlere son şekli verenlerle başlıyor. İşte burada bu anket kimin için hazırlanmışsa sonuçlar da ona yönelik ilan ediliyor ve satılıyor. Bir çeşit; sektör diyebiliriz.

Özellikle seçimler sonucunda; bazı anket sonuçlarının seçim sonuçlarını çok yaklaşık tahmin ettiklerini söyleyebilirsiniz. Ben de bunların; yakın geçmiş değerlerin istatistiği veya tesadüfler olduğu kanısındayım. Çünkü bu işi iyi götüren çok kurtlar ve ne cinler var bu ülkede.

Siz de bu basit istatistiği yapabilirsiniz. Unutmayın ki; ülkemizde yüzde 60-65 arası sağ kesim değerleri halen tedavüldedir. Bunların aslan payını merkez sağ ve merkez sol partilere; kalıntıları da küsurat partilere ve kararsızlara dağıtırsınız olur biter. Anket sarmalına girmeğe hiç gerek yoktur. Anketin tek yararı; hangi partiye yapılıyorsa O’nun yararına topluma gaz verme amacı taşır.

Gerçek bu iken; neden bu anketler için bunca paralar harcanır anlaşılır gibi değil. Partiler herhalde hak etmedikleri hazine yardımını harcayacak yer bulamıyorlar da ondan diye düşünüyorum.

ÜLKEMİN TÜM SEÇİLMİŞ VE ATANMIŞLARINA SESLENİYORUM: SİZLERİ KİMSE ORAYA ŞEHVET,SERVET VE RÜŞVET EGOLARINIZI TATMİN ETMENİZ İÇİN GETİRMEDİ. ABİDİK VE GUBİDİK İŞLERE BULAŞMAYINIZ, BULAŞANLARA DA GÖZ YUMMAYINIZ.


4.02.2014 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Anketlere İnanmayınız

Anketlere İnanmayınız