’Müslümanlar, Kur’an hayatta nasıl uygulanacak sorusundan kaçmak için, Kur’an’ın nasıl okunması gerektiği hususunda geniş bir ilim ürettiler.’’

1.‘’Kur’an ve İslam, sadece hocalara bırakılmayacak kadar önemlidir. 2.İlimle din, birbirinden ayrıldığı takdirde, din insanları geri kafalılığa, ilim ise ateizme sürükler. 3.Yer yüzünün öğretmeni olmak için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım! 4- İyi insan olmadan, iyi Müslüman olamayız. 5- Bütün yücelik ve şükran Allah’a aittir ve insanların geçek kalitesini ancak Allah tespit eder!

6- Din, hurafeleri yok etmezse, hurafeler dini yok eder. 7- Ben olsam Müslüman Doğu’daki tüm mekteplere ‘’ eleştirel düşünce’’ dersleri koyardım. Batı’nın aksine, Doğu bu acımasız mektepten geçmemiştir ve birçok zaafın kaynağı budur. 8- Bir şahsın yüceltilmesi hadisesi, geçmişte ve bugün var ama İslam’a kesinlikle yabancıdır! Çünkü bu bir çeşit mutçuluktur!

9-Sanat için soyunana alkış tutanlar, Allah için giyinene neden zulmederler? 10- Hayvanlar aç iken tehlikeli olur. İnsanlar ise tok iken tehlikeli oluyorlar. 11- Biz de zalimlerden olursak, zulme karşı savaşmamızın bir anlamı kalmaz. Kitaba uyacağız. 12- Düşmanına benzediğin zaman, savaşmanın anlamı kalmaz. 13- Çok yaşadım, çok yoruldum! Şimdi sevgilime kavuşmak istiyorum.’’ (Aliye İzzetbegoviç)

1925 yılında doğan, 2003 yılında ölen Aliye İzzetbegoviç 1992 yılında yeni bağımsızlığını kazanan Bosna- Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazar. 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar görev yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu. Hem kendi ülkesinin hemde İslam Dünyasının örnek bir devlet, bir fikir adamıdır.

Aliya İzzetbegoviç, lise çağında üstün kabiliyetleriyle ve İslamı konularıyla öne çıkan, o dönemde ‘’Müslüman Gençler Kulübü’nü kuran bir idealisttir. Kulüp kanalıyla 2. Dünya Savaşında ihytiyaç sahiplerine büyük yardımlar sağlamıştır.  Komünist rejimin ülkesini ele geçirmesiyle mevcut yönetimin hedefi haline geldiği için 5 yıl hapiste yatırıldı.

Yaşam boyunca birçok eser yazdı. Eserleri: 1- İslam manifestosu. 2- İslam Deklarasyonu ve İslamı Yeniden Doğuşun Sorunları. 3- Doğu ve Batı Arasında İslami 4- Tarihe Tanıklığım.

 HAYROLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.

 

 


19.04.2024 09:07:00

Rasim Gül

ALİYA İZZETBEGOVİÇ’TEN DEĞERLENDİRME

ALİYA İZZETBEGOVİÇ’TEN DEĞERLENDİRME