Aslında ben bugün çok yoğun gündemle dolu konuları yazacaktım. Aksaray da hafta sonu o kadar dolu idi ki, önemine binaen bu konuyu ele almak istedim. Diğer konuları sırasıyla yazacağım. Bir yıldır Aksaray-Kırşehir arası çift yol meselesi konuşulup duruyor. Ama bir türlü Ortaköy kargaşası ve dedikodusu bitmedi, konunun doğrusunu ben bugün yazayım Ortaköy Belediye Başkanımız Ortaköylüleri kandırmaktan vazgeçsin.

       08.03.2013 cuma günü Karayolları Bölge Müdürü ve Milletvekillerimiz Ali Rıza Alaboyun ve İlknur İnceöz hanımefendiler ve İl Başkanı Fatih Yıldırıcı ile beraber ilimizdeki E-90 Karayolu ve Nevşehir yol güzergâhı üzerinde yapılacak alt ve üst geçit yollarında bir dizi inceleme yapmak üzere Valimiz Selami Altınok’un makamında bir araya geldiler.

      Ardından bu köprülerin yapılacağı yerlerde incelemede bulundular. İnceleme sonunda Milletvekilimiz Ali Rıza Alaboyun, Karayolları Bölge müdürü ve İl Başkanı Fatih Yıldırıcı basına açıklama yapmak üzere Ağaçlı tesislerinde basın mensupları ile bir araya gelerek basının karşısına çıktılar. Burada konu ile ilgili açıklamalar yapıldıktan sonra Ortaköylü olan bir basın mensubu arkadaşımız Bölge Müdürünün de burada olması nedeni ile bir dizi soru sordu.

       Sorular ve elindeki fotokopisi olan resmi yazışmaların tamamı Ortaköy içinden geçecek çift yol meselesi idi. Ortaköy Belediyesinden alınan bu yazışmaları burada Milletvekili ve bölge müdürüne göstererek konu hakkında bilgi almak istedi.

       Konu hakkında bilgi alan arkadaşımız ısrarla Ortaköy Belediyesinin 18 uygulamasını yapıp yolu terke açtığını ve Milletvekillerinin engeller çıkardığı konusunu sordu. Resmi ağızlardan alınan bilgi ve belgelerde Belediye Başkanı Ütükün halkı yanılttığı ortaya çıktı.

       Nasıl mı izah edeyim ve bende eski bir Belediyeci olmama nedeni ile konuya çok iyi vakıfım. Karayolları kanun gereği Belediyelerin mücavir alanları içinden geçen yolların sorumlusu Belediyeler. Belediyeler mücavir alanları içindeki yolu 18 uygulayarak terke açar ve Karayollarına buyurun şehrimizdeki yol güzergâhını terke açtık yolunuzu yapın der. Karayolları da yapacağı yolları bir bütün kabul ederek ihaleye çıkarak yolu ihale eder ve yapımına başlar. Efendim şehir içinin dışındakini yapın merkezi sonra yaparsınız diye bir kural yok, yapılacak yollar bir bütünlük arz ettiği için ihaleye tamamı çıkar. Verilen sürede de sıcak asfaltlı yollar yapılıp bitirilir.

       Ortaköy de Belediyenin yaptığı sadece yolun geçiş güzergâhını imar haritasına koymuş. Bu haritaya göre de yolu terk ettim gelin açın diye göz boyamaktadır. Yolun haritaya alınması başka 18 uygulayıp buradaki mülk sahiplerinin yerlerini istimlâk edip terk ettirmek başka. Türkiye’nin her yerinde şehir merkezlerindeki karayollarının geçireceği mücavir alandaki yoları Belediye terk eder ve karayollarına verir. Orada başka burada başka olmaz, haritaya almak da işi halletmez.

      Burada kanaatimce Ütük yol terkini seçim öncesi yâda seçmeni küstürmemek adına bu işe girmiyor. Girmediği içinde topu Milletvekilleri yapmıyor diye onlara atıyor. Bu çok ucuz bir siyaset ve kahramanlık. Bu yolun açılmasında küsen olacak, arsası değişen olacağı için bu işe girmiyor. Girmeyince de onu bunu suçluyor, Karayolları bu yol için ödenek ayrıldığını, ancak terk yapılmadığı için ihaleye çıkılamadığını, yol açılmazsa bu ödeneği başka bir yerde kullanacaklarını söylediler.

       Hatta Milletvekili Alaboyun biz siyaset yapıyoruz, neden bu yolu engelleyelim. Biz seçmeni cezalandırmak için mi seçildik diyerek sert çıkarak, “ ütükün kendisini hükümetin üstünde mi görüyor. Neden bu konuda bize gelip konuyu konuşmuyor da orda burada aleyhimizde konuşup halkı kandırıyor” dedi. Yol açılmadı içinde bu güzergâhta arsası olanlarda arsasını kullanamıyorlar.

       Aksaray-Kırşehir yolu Mahmut Ütükün engellemesi yâda 18 uygulamayıp yolu terke açmaması nedeni ile bugüne kadar kalmıştır. Yoksa şimdiye kadar bu yol açılmış olacaktı, Ortaköy ün kaderi ile milletvekillerinin değil Ütükün oynadığını yetkili ağızlardan bütün basın mensupları dinleyerek öğrenmiş olduk.

       Ben milletvekili olamadım diye Ak Partiye baş kaldırdığı gibi Ortaköylüyü de cezalandırıyor. Ama ne gariptir ki zannedersem Enerji Bakanına sakallı amca diye hitap eden Ütük kendisine de tebliğ edilmiş olmalı ki, Ak Parti MYK tarafından da ihraç edilerek Ak Parti ile bir bağı kalmamıştır.

      Dik başlılık yapıp seçildiği parti ile iyi geçinip iki dönemde üç sefer olsun meclise bile gitmeyen Ütük Ortaköy’e daha çok hizmet alabilirdi. Milletvekilleri bize gelmediği halde bu kadar hizmete destek olduklarını söylüyorlar. Kendisi düşen ağlamazmış ama Ortaköy’ü ağlattığını bilmesini isterim. Seçildiği iktidar partisine tenezzül etmeyen bir Belediye Başkanı ilk defa görüyorum.


9.03.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Aksaray-Kırşehir yol polemiği

Aksaray-Kırşehir yol polemiği