Cuma günü Belediyenin düzenlediği 32 Aksaray Ihlara Kültür ve Turizm Festivali başladı. Festivalin ilk günü sinema sanatçılarının da katıldığı kortej yürüyüşü ile başladı. Kortej yürüyüşü beklediğimin de üzerinde katılım oldu, korteje eşlik edilen halk otobüsleri halkın ilgisini çekti. Kent meydanındaki dans gösterimi ve sinema günlerinin başlangıç galasının ardından Yunus Emre filmi muhteşemdi. Konuya geçmeden önce ben Konya’da oğlumun Üniversiteye kayıt ve yurt işi için bulunmama rağmen otobüslerin kurdelesine yetiştim.

     Ben isterseniz önce otobüslerden kısacada olsa bahsedeyim. 8 tane pırıl pırıl otobüs halkın hizmetine sunuldu, bu güzel bir toplu taşıma başlangıcı. Neden derseniz toplu taşıma geçen dönem allak bullak olmuştu. Uygulamadan hem otobüsçüler, hem de vatandaş şikayetçi idi. Bazı eksikliklerin giderilmesine rağmen bir kısım eksikliklerin hala devam ettiğini söyleyen Belediye Başkanı Sayın Yazgı aksayan yerde bu otobüslerin hizmete gireceğini söylemişti.

      Otobüslerin tanıtımında yaptığı konuşmada şu cümleleri önemli idi:

       Başkan Yazgı, “Aksaray’da vatandaşların ulaşım kapsamında ciddi sorunların olduğunu bu sorunları çözmek adına 8 yeni otobüs aldıklarını, Aksaray’ımızın en büyük sorunlarından bir tanesi ulaşım sorunuydu. Ulaşım sorunu ile ilgili ciddi talepler vardı. Bu kapsamda araç istemişti halkımız. Otobüslerimiz dünya standardında olan ATAK ismindeki otobüslerimiz. Otobüslerimiz 8 metre 15 cm uzunluğunda. Yaklaşık 60 kişilik yolcu kapasitesine sahip olan otobüslerimiz yolcu güvenliği başta olmak üzere huzur ve konforu da en üst düzeyde. Ayrıca engelli vatandaşlarımız için de son derece kullanışlı oldu. Artık engelli vatandaşlarımızda otobüslerimize rahatlıkla binip inebilecek" dedi.

      Otobüs tanıtımından sonra 32 festival için kortej yürüyüşü başladı. Ben biraz dizi ve filim izleme özürlü olduğum için pek yeni filim yıldızlarını tanımıyorum. Gençliğimizdeki dönem sinema artistlerini az çok tanıyorum, o dönem dizi yok sinema filmleri vardı. Ama bazılarını siman tanıdığım ünlü filim yıldızlarının da katıldığı kortej muhteşemdi.

     Yol boyunca gençler biz tanımasak da filim izleyiciler tanıyor, fotoğraf çekme yarışındalardı. Ben Yunus Emre Aşkın Sırrı filmini izlediğim için bu filmin jönlerini tanıdım. Aksaray’ın tanıtımı için Sayın Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı Filim Festivalini bu festivale eklemesi çok mükemmel.

    Ünlü sanatçıların ilimize gelmeleri, ulusal medyada Aksaray’ın yer alması demek. Sayın Yazgını dediği gibi belki bu sanatçılar gittiklerinde filim yapımcılarına Aksaray’da dizi çekimi önereceklerdir. Bu açıdan baktığımızda Aksaray’ı tanımaları bence fevkalade güzel olacak.

      Kortej yürüyüşüne arkadan takip eden yeni otobüslerde kamuoyuna görücüye çıktılar. Hem de fevkalade dikkatlice izlendiler. Daha sonra kent meydanına gelinerek festivalin içinde yer alan sinema filmleri tanıtımı Sayın Başkan Yazı ile sanatçılar altın çivilerini meydana getirilen tahtaya birlikte çaktılar.

      Gündüzleri ücretsiz filimler Kültür Merkezinde izlenime sunuluyor. Akşamları 10 gün boyunca güzel etkinlik ve gösterimleri izlemeye devam edeceğiz. Gagavuz Sanat Topluluğu Dans gurubunu izledim. Kültür Bakanlarının da bu dans gurubunun içinde olması ve guruba eşlik etmesi sanata olan ilgilerini göstermektedir.

     Ben burada gösteriden çok sanatçıların temsilcisinin güzel Türkçesi ile “ Biz Türk’üz sizin parçanızız bizi unutmayın” demesi beni ziyadesi ile etkiledi.

      ardından Filim Festivali açılışı ve Yunus Emre filminin izlenime sunulmasını izledik. Filim gösterimi sonunda yapılan havai fişek gösterisi mükemmeldi.

     Benim burada dikkatimi çeken bir husus ise demir parmaklıklar arasına alınan protokolde ilk defa gördüğüm bir usul yapılmış. Kim nereye oturacaksa isimleri tek tek yazılmış, bu fevkalade güzel bir başlangıç. En azından kargaşaya yer verilmemiş. Aslında benim en çok karşı olduğum konu ise eğlencede protokolün olması, eğlencede protokol olmaz. Önemli misafirleri ağırlarsın diğer yerlere kim gelirse oturur. Hele ev sahipleri hiç protokolde oturmaz ev sahipliği yapar. Buna uyulur anlayışla karşılanırsa ev sahipleri de rahat eder.

      Hafta sonları yazı yazmadığımız için, hafta sonu devam eden etkinlikleri biraz geçte olsa fırsat buldukça yazmaya devam edeceğiz. Ama ilk defa dolu dolu bir festivali organize eden Sayın Yazgıyı kutluyorum.

 

     


7.09.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Aksaray`da şenlik başladı

Aksaray?da şenlik başladı