Her şehrin olduğu gibi Aksaray’ımızın da gelmiş geçmiş çok değerli iz bırakan birçok şahsiyetleri olmuştur. Bunların ölmüşlerine Allah’tan rahmet yaşayanlarına da sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

 Aksaray’ın geçmişini kimse hafife almasın; çok renkli ve önemli kişiler yetiştirmiştir. Umarım dünya durdukça bu döngü devam eder.  Bu konudaki birikimimi ömrüm yeterse bir kitaba dönüştürmeyi ve Aksaray’a kalıcı bir kültür mirası bırakmayı da düşünüyorum.

 Akademik hayatımda birçok kitabım yayınlandı bende ayrı bir değere sahip olacak bu kitap belki de hayatımda son yazdığım kitabım olacak. Allah’a şükrediyorum bana bu fırsatı ve bu dönemler de Aksaray’da yaşama imkânı verdiğinden dolayı. Umarım başarılı olurum.

 Şunu da itiraf edeyim ki: bu satırları yazarken anılarımı tekrar yaşadım ve kimi zaman güldüm, kimi zaman da ağladım. 

 Bakın bu topraklardan gelmiş geçmiş ve halen yaşayan ne güzel ve hayırlı işler yapan insanlarımız varmış:

                                    -ZEKİ KAYA-    (Ali Zeki Hoca)

1947 yılında Aksaray’da doğdu, kendisi hafız olan hoca uzun yıllar Ulu Cami’de mukabele okudu.

Askerlik dönüşü yurtdışına giderek Almanya’da hem çalıştı hem de talebe yetiştirmeye çalıştı.

Türkiye’ye döndüğünde ilimize yerleşti. Eski sanayi caddesinde 1970 yılında yapılan Mehmet Şişman İşhanında kendisinin de bir işyeri vardı.Bir araştırdı, her akşam burada bir olay ver iki üç ayda bir cinayet işleniyor. Eski sanayi caddesinde de hayat durmuş ve esnaf buradan kaçmıştı. Emniyet buradaki olaylarla baş edemez olmuştu. Akşamdan sonra bu caddeden aileler geçemez olmuştu.

Yıl 1990 Ali Zeki Hoca burasını kurtarmayı kafasına koymuştu. Önce kendisinin de mülkü olması nedeni ile burada mülkü olanları aramaya başladı. Nerede ise çoğunluğu yurt dışında idi. bunların bir kısmına ulaştı, ama bir kısmı vefat etmişti.

Önce hayatta olanlarla konuşarak burada bir vakıf kurmayı amaçladığını ve onlarında kendilerine destek olmalarını istedi.Kimisi razı oldu kimisi razı olmadı, para isteyenler oldu. Verenlerden aldı vermeyenlerin bazılarına da cebinden paralar vererek buraya bir cami yapmayı kafasına koydu; çünkü buradaki pislikler ancak cami olursa giderlerdi. Neticede birkaç arkadaş daha bularak buraya bir cami yapmak için işe başladı. Birinci katını da cami inşaatı olarak başladılar.

Dönemin asayiş müdürü İzzet Kaçar gece gündüz hocaya destek verdi herhangi bir zarar görmemesi için. Tabi bu arada dönemin Valisi Aslan Yıldırım ve Belediye Başkanı Memiş Akın hocaya destek oldular, çünkü bu işhanı devletin de halkın da başını ağrıtıyordu.

Hoca buraya Hizmet Vakfının şubesini açtı ve camiyi tamamladı. Cami bütün bürokratların katıldığı bir görkemle hizmete girdi. Burada enteresan bir olay ise daha önce burada yatan sarhoş, psikopat ve tinerciler caminin yapılışında hocaya destek oldular dünyamız karardı ahretimizi karartmayalım diye tuğla kereste çektiler. Hoca’da onlara zaman, zaman çorba ve sigara parası verdi. Yani sarhoş-imam ittifakı ilk defa burada sağlandı.


Caminin üst katını yurt haline getiren hoca 28 Şubat sürecinde yurdu ve vakfı kapatmak zorunda kaldı. Buraya daha sonra Kardeşlik Vakfı kurularak mülklerin bir kısmı da buraya devredildi.

Tabi hoca burayı tamamlayınca kıymetlenmiş oldu. Esnaf yeniden işyerlerine döndü, cadde canlandı pavyonlar ve gazinolar kapandı.

Buradaki canlılık bazı mülk sahiplerinin iştahını kabartınca hocadan mal ve para isteyenler çıkmaya başladı. Hatta işyeri açmış gibi mahkemeye verenler oldu. Ali Zeki Hocada bu arada sağlığından oldu, hala sağlık problemi devam ediyor. Acil şifalar diliyoruz.

Bu cami 200 civarında halka hizmet veriyor ve Müftülüğe devredilerek kadrolu hoca nezaretinde ibadet ediliyor. Bu caddeyi ve olayları temizleyen hocayı bir kez daha kutluyoruz ve geçmişi tekrar hatırlatmak istiyoruz. Bu olayları bu caddede yaşayanlar canlı tanıklarıdır.

                                             (Kaynak Kişi: Erdoğan Kaya)

-                             -CEMALETTİN PEREK-  

Cemalettin Perek 1936 yılında Aksaray’da doğdu. Aksaray’da uzun yıllar esnaflık yaptıktan sonra, işini çocuklarına devretti. Kendisini hayır işlerine adayarak önce Hasan Şükrü Perek vakfını daha sonra Şeyh Cemalettini Vakfı’nı kurdu.

Özürlü olan kardeşinin evlenmemesi nedeni ile onun mallarını vakfederek vakfa devretti. Vakıfları 1986 yılında faaliyete geçirdi. Bu vakıfların açılışını ilk valimiz rahmetli Rıdvan Yenişen ve yine rahmetli milletvekilimiz Raşit Daldal yaptı.

İlk olarak bir aşevi açtılar, daha sonra çeşitli mahallelerde evler tutarak 40 kuran kursu açtı. Açılan bu kurslarda yetişen hocaları yine aynı şekilde kuran bu çalışmaları köylere kadar yaydılar. Ardından 6 katlı bir kız Kuran kursunu çiftlik mahallesine yaptırarak hizmete soktular. Burada 150 civarında kızlarımız okuyorlar. Buraya gelen hanım hocaları İstanbul’da yetiştirerek görevlendirdiler.

Bu hocalar ilk defa Aksaray’da her yıl 10 civarında hanım hafız yetiştiriyorlar. Yaz aylarında yoğunluk olunca ikinci bir kursu makas yolu üzerinde başlatarak 5 katlı bir binaya başlanmıştır. Bu sene bitirerek hizmete açmak istiyorlar. Burasının kapasitesi ise 500 kişiliktir.

Resmi olarak yine Acem sokakta ve Ulukışla kasabasında kurslar devam ediyor. 2 ayrı cami daha yapıldı ve bunlar vakfa ait yerlerdir.

Bu hayırsever hemşerimize de uzun ve sağlıklı yıllar diliyoruz.

 

                                                             (Kaynak Kişi: Erdoğan Kaya)

Değerli okurlar; “AKSARAY’DA İZ BIRAKANLAR” adlı yazı dizisi bölümler halinde devam edecek ve sonunda adı geçen kişiler alfabetik sıraya göre kitapta yerini alacaktır.

Not: AKSARAY’DA İZ BIRAKANLAR ADLI YAZI DİZİSİ YAZARINDAN İZİN ALMADAN KISMEN VE/VEYA TAMAMEN ALINIP YAYINLANAMAZ.

 


20.01.2011 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Aksarayda İz Bırakanlar 12

Aksarayda İz Bırakanlar 12