“SU KAZIĞI” adlı yazımı bu ekranlarda yayınladığımda duyarlı bir okurum; Aksaray’da içme suyu ile ilgili kalite ve fiyat sıkıntılarının olduğunu ve bu konuya değinmemi istemişti.

 

Aksaray’da içme suyundaki sıkıntıların var olduğunu seçim sürecinde Aksaray’da bulunduğum günlerde de duymuştum. Yaptığım araştırmalarda; barajdan alınan suyun kaynağının Melendiz Çayı olduğu ve bu suyolunun üzerindeki kasaba ve köylerin atık pis sularının karıştığı ve bu suyun arıtılıp verildiği görülmüştür. Halkın bu suyu koku ve tadından dolayı içmeyi tercih etmediği biliniyor. Ekonomik gücü olan hazır su alıyor veya Helvadere suyu buluyor.

 

Bu konuda görüşlerine ve kişiliğine güvendiğim bir dostum bu suyu Altı yıldır içmediğini ve birkaç kez bu konuyu basında dile getirdiğini söylüyor. Şayet altı yıldır bu su içilemiyorsa şimdiye kadar bu sorun çoktan giderilmeliydi. Su hiçbir içeceğe benzemez siz hayatınızda hiç meşrubat içmeden sağlıklı bir şekilde yaşarsınız ama su içmeden asla.

 

Suyun hayati bir ihtiyaç olması yanında sayılamayacak kadar yararları da vardır. Dar gelirli insanlar yiyeceklerinin yanında bir de içecekleri suyu pahalı hazır su alma külfetine sokulmamalıdır. Gerçi satılan her hazır suların da sağlıklı olduğu söylenemez. Şayet bunu fırsat bilen sahte su satıcıları varsa bunlara fırsat verilmemelidir. Vatandaşların bu konuda da dikkatli ve uyanık olmaları gerekir. Yapılan su analizlerinde gerçekten şebeke suyunun insan sağlığına zararlı sonuçları varsa buna Yerel Yönetim derhal el atıp iyileştirme yönüne gitmelidir. Bir kısım duyarlı vatandaşlarımız bu kalitede bir suyun fiyatının da fazla olduğunu söylüyorsa bunun da dikkate alınması gereklidir.

 

Bu konuda İl Sağlık Müdürlüğüne de görev düşmektedir. Umarım su analizleri yapılmış ve rapor edilmiştir. Günümüzde ölümden ve kanserden başka her şeyin çaresi var su kalitesinin iyileştirmesi mi olmayacak? Başka yatırımlardan kısar su için harcarsınız. Bu da gayet olumlu ve yerinde bir davranış olur. Kimsenin de bir eleştirisi olmaz.

 

Umarım Belediye Başkanımızın böylesine hayati bir konuda projeleri vardır. Bunların da neler olduğunu kamuoyuna açıklarsa hem kafalardaki soru işaretleri dağılır hem de halkımız gönül rahatlığıyla suyunu içer.

 

Aksi halde bu ihmal ve görevsizlik hali; altından kalkılamayacak kadar bir kul hakkı ve yasal sorumluluğu getirir.


9.05.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

AKSARAY`DA İÇ-ME SUYU

AKSARAY?DA İÇ-ME SUYU