Yıllar önce Aksaray´a geldiğimde,evler genellikle tek katlı ve avlu içindeydi.

Aksaray kavaklarıyla ünlüydü,her tarafta kavaklıklar vardı.Şimdiki Şeyh Hamit Mahallesinin (Yakabağlar) Caminin olduğu muhit bulunduğu semt.Ağaçlık çalılıklarla doluydu ve Deli Orman  diye bilinirdi.İnsanlar çevresinden dolanır oradan geçemezdi.

Aksaray´ın nüfusu da 35-40.000 bin idi.İnsanlar birbirini tanırdı.Yoldan geçen bir erkeğin önünden kadınlar geçmezdi,erkeklerin sakalı kesilmezdi.Bu bir gelenekti.

Birbirini tanımayan insanlar bile birbirine saygı gösterirlerdi.   

     O zamanlarda evlilikler harman sonu olurdu.Oğlunu veya kızını evlendirecek insanlar,paraları olmadığında, birbirlerinden Harmanda ödenmek üzere ödünç para alarak düğünlerini yaparlardı.

     Herkes birbirinin işini bitirirdi.Döviz yasaktı.Türk lirasını koruma kanunu vardı.Yurtdışında kalanlar kaçak getirdikleri dövizi güvendikleri esnaflara bırakırlardı

.3-5 yıl sonra ne bırakmışsa onu alırdı.Faiz filanda yoktu.

         Bu işler Rahmetli Turgut  Özal´ın 1983 yılında iktidara gelmesine kadar devam etti.

Özal Türkiye´yi dünyaya açtı,döviz serbestleşti.Merkez Bankası ve  Özel Bankalar para piyasasını yönetti.

   O zamanlar Aksaray Niğde iline bağlı ilçeydi.1989 yılında Makamı Cennet olası,Çardaklı hemşerimiz Mehmet Altınsuyunda girişimleriyle, Turgut Özal Aksaray´ı Vilayet yaptı.

      1984 yılına kadar  stabilize yol  olan Aksaray-Ortaköy arası Özal döneminde yanılmıyorsam 1984 yılında asfalt yol oldu.Ortaköy´den Aksaray´a gelenler derin bir oh çekti.

      2002 yılında  Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları,yeni kurdukları Ak Parti ile iktidara geldi.

2002- 2018 arasında Türkiye çok yol kat etti.Türkiye her alanda gelişip büyük mesafeler kat etti.Türkiye 3´e katlandı.Yapılanları herkes görüyor.Uyuyan dev uyandı ve bölgesinde lider ülke oldu.Türkiye bugün dışarıdan gelecek terörü önlemek için Afrin´e giriyor ve Türk Bayrağını dikiyor.(18 Mart Çanakkale Zaferinin yıldönümünde)

    Türkiye´nin kalkınmasından Aksaray´da payını aldı.Aksaray 1.Organize Sanayi.Aksaray 2.Organize sanayi ve 3 Organize Sanayi Organize sanayi bölgesinde yaklaşık 200 den fazla fabrika harıl harıl çalışıyor ve üretilenler dünyaya satılıyor.

Bu fabrikalarda 12.000 işçi, iş ve aş sahibi olmuş.12.000X3=36.000 kişiye ekmek veriyor.

Organize sanayide üretilenlerin Mersin Limanına daha ucuz olarak nakli için Aksaray-Ulukışla Demiryoluna  da bu günlerde ilk kazma vurulacaktır.

  Aksaray geleceğin parlayan yıldızıdır.Aksaray´da iyi şeyler oluyor.İnanıyorum ki yarın bugünden çok daha iyi olacaktır.

          

 


18.03.2018 17:10:20

Cemalettin Öztürk

Aksaray´da İyi Şeyler Oluyor

Aksaray´da İyi Şeyler Oluyor