Pazartesi’den Devam.

      1924 yılında Aksara ya bağlı şu anda ismi Altınkaya olan Çardak Köyüne bağlı babası İse ağanın(Ese) adını taşıyan yaylada doğan İlk ve orta tahsilini Aksaray da tamamladıktan sonra Ankara Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra 1961 yılında kurucu Meclisi Üyeliği yapan.

    1961-1969 yılları arasında ise 2 dönem milletvekilliğide yapan.

     1965 teki birinci Devlet Bakanlığı döneminde kendi Bakanlığına bağlı olan Diyanet İşleri Başkanlığı makamında olan Mehmet Hamdi Akseki’nin kızıyla evlenen ve bu görevindeyken o zamana kadar toplanan ianelerle geçimlerini sağlamaya çalışan Camii imamlarını ve müezzinlerini Devlet Memuru yapıp maaş bağlatarak.

      Bu çalışmasıyla din adamlarımızı Merde de Namerde de muhtaç olmaktan kurtararak onurlu birer devlet memuru haline getiren.

     Anavatan Partisinin efsane kurucusu İnsan Hakları ve Ekonomi konusunda yaptığı devrim niteliğindeki çalışmalarıyla ülkemize çağ atlatarak Dünyanın 3. Ekonomi liginden şu anki 1. Ligine çıkartılmasını sağlayan çalışmaları başlatan,Bunun siyasi,ekonomik ve yasal alt yapılarını da oluşturan 8. Cumhurbaşkanı Milletin Adamı Merhum Turgut Özal’ın kurmaylarından olan bu dostluklarını ölümlerine kadarda aralıksız olarak devam ettiren.

       Merhum Özal tarafından yapılan ısrarlı davet üzerine bu konuda karar verebilmek için gelip Aksarayda istişarede bulunmuştu.

    Bu istişarede siyasette kendisini daima her şartta destekleyen, yalnız bırakmayan kadim can dostları Ekecik Tol köyünden Merhum Rıza Dayı(Rıza Yılmaz)Salim Altın ve Adalet Partisiyle Anavatan Partilerinin ilçe başkanlığıyla.

      Belediye Meclis Üyeliği ve Encümen üyeliklerinde de bulunan uzun yıllar Ziraat Odası Başkan yardımcılığı ve Başkanlığını da yapan ilimizin en tecrübeli siyasetçilerinden Hacı İsmet Demir’le görüşüp benimde o zaman bili sahibi olduğum onların katılma telkinleriyle ikna olan.

    Bu telkinlerin ardından6. kurucu üye olarak katıldığı Anavatan Partisinde Teşkilatlanmadan ve Seçimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevi esnasında 1983 yılında yapılan 12 Eylül 1980 Darbesinden sonraki İlk Genel Seçimlerde milletvekilli adaylığı Cunta tarafından veto edilen.

    Bu seçimlerden 6 ay sonra yapılan 1984 Mahalli seçimlerinde  “Büyük Şehir Belediyesi” teşkilatı haline getirilen Başkent Ankara’nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanlığını yaparken Ulaşım, İçme Suyu ve Hava Kirliliği başta olmak üzere birçok kangren olmuş sıkıntısını gidererek Başkentin Kara Bahtını Ak eden.!!!

     1983 yılının Ekim ayında Aksaray da yapılan Anavatan Partisi mitinginde Merhum Özal’ın Hükümet meydanda bulunan tarihi binaları sorduğunda verdiği cevabında bunların Aksaray’ın vilayetliğinden kalma binalar olduğunu söylemesinin ardından Özal’dan iktidar olmaları halinde Aksaray’ın Vilayetlik sözünü alan.

     Verilen sözün gerçekleşmesi için bunun ısrarlı takibinin yanına 1987 yılında Aksaray Gazeteciler Cemiyeti adına çıkarttığımız Bayram Gazetesinin 1. sayısı olan Ramazan Bayramı sayısıyla”54 Yıldır Söyleye Söyleye Dilimizde Tüy Bitti.” üst başlığı.

     “Vilayetlik Hakkımızı Verilsin Artık” manşetiyle başlatılıp sürekli devam ettirilen yayınlarla oluşan kamuoyu desteğini de yanına alarak 56 yıllık ilçelik esaretinden bizi kurtararak şehirlerin atası,sayısız ilkler ve teklerin şehri iyi insanlar ve zaferler diyarı Aksaray’ımızı yeniden il yapan.

       1995 yılında yapılan genel seçimin ardından kurulan Refah -Yol hükümetinde Devlet Bakanlığı yaparken Aksaray da isteyen her kuruma hizmetlerini yağdıran.

     17 Şubat 2007’de vefat ettiğinde başta o zamanki Aksaray Valisi olmak üzere kendilerine makam verdiklerinin bile katılmadığı cenaze töreniyle Ankara Asri Mezarlığında defnedilen ülkemizin ve ilimizin yetiştirdiği nadir Devlet ve Siyaset Adamı Mehmet Altınsoy u yetiştiren.

        1902 Aksaray Doğumlu, Aksaraylı Tahsildar Osman Efendinin oğlu olan Lise tahsilinin ardından bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Hukuk Fakültesinden Mezuniyetinin ardından Bayındırlık Bakanlığında Müfettişlik yaparak bu kurumdan emekli olduktan sonra 1961-66 yılları arasında Niğde Senatörüyken Hayri Ürgüplü Hükümetinde bir süre İç İşleri Bakanlığı yapan İzzet Gener i yetiştiren

   Aksaray ve Aksaraylılara çok önemli bilinen iz bırakan bir hizmeti olmasa da İlki Milliyetçi Cephe Hükümeti, İkincisi ise DSP, Anap ve MHP koalisyon hükümetinde olmak üzere iki dönem Devlet Bakanlığı yapan Sadi Somuncuoğlu’nu bağrından çıkaran. 

    Osmanlının son döneminde kendisine bağlı bir köy olan ve 195’ e kadarda öyle kalan Ortaköy den Ali Paşa nın Paşalığı almasıyla Ortaköylülerin bile diline düşen ve Paşa çıkaramayan yer olarak olarak anılan.

      Fakat Baymış köyünden Kılıçaslan Kara Paşanın çıkmasıyla Paşa çıkartamayan il unvanından kurtulan ve ardından ise birçok Genel Müdürler, Müsteşarlar ve Valiler çıkartan

   Kendisinin aday olması halinde milletvekili seçilmesi kesin olmasına rağmen vefasızlık etmemek için dönemin ANAP Aksaray İlçe Başkanı İsmet Demir tarafından kendisinin yerine aday gösterilip seçtirilen.

      Aksaray il Kanununun Hükümet tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine gelmesinden itibaren dişini tırnağına takarak Aksaray’ın Vilayetlik kanunun kabul edilmesine kadar aralıksız olarak mücadele eden dönemin ANAP Grup Başkan Vekili Merhum Raşit Daldal’ın memleketi.

    Aksaray Coğrafi i konumu dışındaki artılarını tarih boyunca bu topraklardan çıkarak devletler,hatta imparatorluklar yönetenleri,  Cumhuriyet in ilk yıllarında, yakın zamanda da bu topraklardan çıkanları hizmet etmelerine rağmen kadir ve kıymetlerini hakkıyla bilmediği bu hizmet edenlere borçludur.!!!

           Bu yazdıklarımdan başka Aksaray daha kimlere muhtaçtır?

           Bunu da yani Pazartesi ve bu gün yazamadıklarımı da nasip olursa Cuma günü yazmaya devam edeceğim.

     Başta Mülki ve Mahalli idareciler ile Medya mensupları olmak üzere tüm Meslek Odaları ve STK yetkilileri tarafından takip edilerek gereğini yapması, yaptırması.

    Ellerinde imkan ve yetki varken gereğini yapmayan veya yaptırmayanların bu ihmalkârlıklarının karşılığını hem bu dünyada hem de ahrette görecekleri bilinciyle gerekeni zaman geçmeden hakkıyla yapmaları ve yaptırmaları dileğiyle.

      Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

      Devamı Cuma’ya.


10.04.2013 00:00:00

Ali Genç

Aksaray Yetiştirdiği Cevherlerinide Kendisine Hizmet Edenleride Tanımıyor!!!

Aksaray Yetiştirdiği Cevherlerinide Kendisine Hizmet Edenleride Tanımıyor!!!