Mutlu Aksaray, Mutlu Türkiye ve Mutlu Dünya hayallerim çerçevesinde yazdığım ve yazacağım seri yazlarımdan Aksaray Efsanelerinin herkes tarafından bilinmesi isteğimi!20.08.2009 Perşembe günü AKSARAY EFSANELERİNİ BİLMEYEN KALMASIN” başlığı altında;

     Aksaray’ın mevcut eldeki bulgulara göre Dünyadaki tüm büyük şehirleriyle birlikte bilinen yerleşim yerlerinin tamamından İstanbul,Şanlı Urfa ve Hatay ile birlikte en eski 3 ila 4 yerleşim yerinden biri olduğunu Arkeolojik kazılar sonucunda elde edilen bilgilerden öğreniliyor.

     Bu bilgilere sahip olamasak bile Tarihi Aksaray Lisesi,Hacı Hasanlı Mahallesindeki Kemal Baba Türbesi,İnsanlığın ikinci atası Hz. Nuh(AS)nin olu Hz. Sam(AS)nin torunlarının türbesi,Külhani Ali Baba Türbesi ve Büyük Bölcek Köprüsü’nü  doğal zemin olarak göz önüne alıp Belediye Sarayı,Ulu cami ve Hükümet konaklarının olduğu tepeyi gözünüzün önüne getirin buradan itibaren ne kadar doldurulmuş?

    Bu doldurma bile tek başına Aksaray’ın geçmişinin eskiliğinin en büyük kanıtlarından birisidir.

    Bu kadar eski yerleşim birimi olmamız ve bu eskiliğimizle  hilafsız olarak Şehirlerin atası konumunda olmamıza rağmen Aksaray’a veya Aksaraylıya ait bildiğiniz bir efsane varmı?

     Belki mahalli olarak siz bilebilirsiniz ,fakat şimdiye kadar okuduğunuz Ansiklopedilerde,Romanlarda veya başkaca Kitaplar ile filmler veya belgesellerde Aksaray efsanelerine rastladınız mı?

     Ben kendi adıma söylüyorum ders kitapları dışında 1969’dan beri sürekli aralıksız olarak her gün Genel ve Mahalli bir veya bir kaç gazete okuyan,bunun dışında yüzlerce kitap okumuş ve halen her fırsatta her konuda çeşitli araştırmalar yapan ve hayatında binlerce film,dizi ve belgesel seyretmiş birisi olarak okuduğum ve seyrettiklerimin hiç birinde Aksaray Efsanelerine rastlayamadım.

    300-500YILLIK YERLERİN EFSANESİ OLURDA  11.000 YILLIK YERİN EFSANELERİ OLMAZMI?

     Türkiye’nin geçmişi birkaç yüz yılı bile geçmeyen bizim dışımızdaki illerine bakın, Lale devrinde kurulmuş Nevşehir’e ve  Ülkemizi  dünyanın değer yeni ve eski illeri,hatta ilçelerine bakın hepisinin destanlara,filmlere,dizilere ve belgesellere konu olmuş nice,nice efsaneleri var.

     Onların varda bizim efsanelerimiz yokmu?

     1100 Asırda bu topraklarda yaşayanlar sadece nebatmıydı?

     Nebat değilde insanlar ise hemde bu insanlar Dünyanın merkezinde yaşıyorsa, ve Dünyanın her bir ucundan diğer ucuna batıdan doğuya, kuzeyden güneye gidip gelen tacirleri, bu topraklarda kurulmuş Dünyanın en büyük medeniyetleri.

     Sıcak yerlerden yazın kuzeyle göçen, kışa doğru ise gerisin geriye sıcak ülkelere giden kuşların kullandığı bu topraklarda hiçmi efsaneleşen olaylar olmamışmı?

     Olduysa neden Romanlara, Destanlara ve Filmler, Diziler ve Belgesellere konu olan efsanemiz yok?

      Yazacaklarım bitmedi,hatta bu günkü yazacaklarımın yarısını bile bitiremediğim halde yerimiz doldu.

      Bu nedenle izninizle bu önemli konunun devamını ise nasip olursa Pazartesi günü yazayım.

      Gereği için takibi dileğiyle.

      Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

      Devamı bu günkü(-) Paran

 

 

 


17.01.2014 00:00:00

Ali Genç

Aksaray Efsanelerini Kendimiz Bile Öğrenemedik!!!

Aksaray Efsanelerini Kendimiz Bile Öğrenemedik!!!