Sürekli bir yerde yaşayanlar o bölgedeki gelişmeleri bilemezler. Kendi çocuğundaki gelişmeyi ve değişimi bilemeyen anne baba gibi bizlerde yaşadığımız şehirde göz aşinalığından neler olup bittiğini bilmememiz gayet normal. İlimize dışarıdan gelenler veya uzun zamandır ilimize gelmeyenler ilimizdeki değişimi görüyor ve hatta Caddelerde yolunu şaşırıyor. Şehrin gelişmesi ve hizmetler onları ister istemez etkiliyor.

        Yurt dışından gelen tanıdıklar bunu söylüyorlardı, üç yıldır ilimize gelmeyen il dışında görev yapan yiyenimle dün akşam bizim evde konuşuyoruz. Balkondan Aksaray?ı seyrederken enteresan gelişmeler anlattı. Anlattıklarını dinleyince inanın bende şaşırdım.

        Demek ki, bizde çoğu şeylerin farkına varamadığımızı gördüm. Şehrin dışa açılışını çok iyi fark etmiş. Şehir çok büyümüş gelişmiş olduğunu anlattı

       Hatta eşini akrabalarının evine bırakıp gitmiş, sonra almaya gittim evi bulamadım dedi. Alparslan Türkeş bulvarından gitmiş, ?gide gide laleliye çıktım, oradan mahalleyi sordum. Kapalı bir Pazar yeri yapılmış, buradan geçtim burası yoktu. Dağılgan stadını gördüm ama tereddüt ettim çünkü ben Aksaray sporda da top oynadım ama bu bölge çok gelişmiş. Yollarda yeni düzenlemeler spor aletleri acaba başka bir caddeye mi geldim diye endişe ettim. Sonra yolu düzeltip evi buldum? dedi.

        Toki bölgesine gitmiş ilk defa gittiği bölgeyle ilgili bakın neler dedi: ? toki bölgesine hiç gitmemiştim, sanki yepyeni bir şehir kurulmuş. Hala yeni evler yapılıyor, insanlar buradan şehre gelmesine ihtiyaç duymaz. Alışveriş merkezleri, spor kompleksleri yapılmış her şey var. Hem de çok düzenli ve çevre bakımı ile güzel bir bölge olmuş. Yollarıyla sosyal tesisleri ile insanı büyülüyor.?

        Ervah kabristanlığında annesinin mezarını ziyarete gittiğinde burası ile ilgili ise: ? sizin görmediğinize bakmayan Somuncu baba külliyesi çok hoşuma gitti. Evler yıkılmış, yol genişlemiş yepyeni bir mimari usulle duvarlar yapılıyor. İkindi namazını buradaki camide kılıp alt katları gezdim inanın gurur duydum. Ne var sanki burada diyebilirsiniz ama ilimize gelen bir misafir için büyüleyici bir yer haline gelmiş. Ama ne yazık ki, mezarlığın iç bölümlerini temiz bulmadım biraz bakımsız. Kuruyan ağaçlar kesilip yerlerine yenisi dikilmeli, yol boylarındaki taşlar yenilenip boyanmalı ve temizliğine dikkat edilmeli? dedi.

        Buradan Kılıçaslan parkını duyduğunu ve aracı ile buraya geçip gezdiğin söyleyerek? ben burasını duyuyordum ama gerçekten çok mükemmel bir park olmuş. Hala genişleme çalışmaları devam ediyor. Aksaray için inanılamayacak derecede güzel bir hizmet olmuş. Mesai saati olmasına rağmen birçok insan burada dinlenip piknik yapıyordu. Herkesin gelip gidebileceği güvenli bir yer olmuş? dedi.

        Ulu ırmak üzerindeki köprülerin tadilatı da gözünden kaçmamış. Köprülerin yeniden onarılması bizim için can sıkıcı bir durum arz etse de dışarıdan gelenler için alkışlanacak bir hizmet olduğunu onlar bizden daha iyi görebiliyorlar.

       Makas yol boyunun sanki lokantalar caddesi gibi olması ve modern işyerlerinin açılışını görmek de onlar için ayrı bir farklılık. Şehrin merkezide lokanta arardık şimdi şehrin kenarlarına modern lokantaların açılması şehrin geliştiğini gösteriyor diye bakması da ayrı bir güzellik. Yol boylarındaki rengârenk çiçeklerde hoşuna gitmiş.

       İki konuya da takılmamış desem yalan olur; ? şehir artık dışa taşmış ama hala bizim eski çarşı merkezimizde bir değişim yok. İşyerlerinde kimisi tek katlı kimisi birkaç katlı köhne bir merkez olmaya aday yer kalacak gibi. Hele merkezde trafik sorunu ise ayrı bir sıkıntı. Hükümet meydanındaki düzenlemeler güzel olmuş ama orada bir yuvarlak topuz konmuş ne işe yaradığını merak ettim. Çalıştırsalar da ne işe yaradığını görsek. Bu eksiklikler de tarafımızdan görülüyor, şehir dışında da hissediliyor. Alışveriş merkezlerinin birkaçı dışında park yerleri yok. İnsanlar araçlarını bırakacak yer bulamıyor, bu sorun da halledilmeli? dedi.

 

        Bizlerin göremediği güzel hizmet ve gelişmeleri il dışından gelenler daha rahat görebiliyor. Şehrin aldığı hizmet ve gelişmeler dışarıdan gelenler tarafından hissediliyor. Elbette her şey dört dörtlük olmayabilir, ama güzel gelişmelerin görülmesi de ayrı bir sevindirici durum. Demek ki, on yılda Aksaray değişime uğramış.


3.07.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Aksaray değişime uğramış

Aksaray değişime uğramış