Geçtiğimiz hafta içi el sanatları alanında ve çürümeye yüz tutmuş sanatımız ilimizde meraklılarının gösterisine sunuldu. Birincisi hükümet meydanında sergilenen eski sanatımız ve kültürümüz ülkenin çeşitli illerinden gelen Kültür Bakanlığı sanatçıları tarafından sergilendi. Sergiye Aksaray Valiliği, Belediye Başkanlığı, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Esnaf ve Sanatkârlar odası birlikte katkı sağlayarak hükümet meydanında bir hafta sergilendi. Diğeri ise Cumartesi günü Kültür parkta Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Akmek tarafından yılsonu sergisi Aksaraylıların gösterimine açıldı.

   Önce hükümet meydanında açılan sergiden söz edelim ve sonra Akmek sergisinden. Türkiye´nin birçok bölgesinden gelen sanatçılarımız ölmeye yüz tutmuş sanatları yeniden canlandırarak bizlere eskileri hatırlattı.

       Mesela filmlerde hanımların boyunlarına taktıkları takılar bile ilimizde idi. Mesela Hürrem sultanın taktığı takı ve onları yapan ustalar ilimizde idi. Gümüş işlemeler hanımlar için göz kamaştırırken çokta alıcı buldular.

      Rahmetli babamın sık sık anlattığı eskiden ayakkabı yerine giyilen deriden yapılan çarıklar bile burada sergilendi. Sergilenmekle kalmadı ustalar burada çarığın nasıl yapıldığını Aksaraylılara gösterme imkânı buldular.

       İpek şal ve giysilerin dokunarak nasıl yapıldığı gösterildi. Oyma sanatı ve işlemeler örneklerle ilimizde yaşatıldı. Hele şu bizim çocukluğumuzda katır dediğimiz topaçın nasıl yapıldığını bir dakikada yaparak ustalar bizlere gösterdi.

       Birbirinden güzel el sanatları burada Aksaraylıların beğenisine sunuldu. Bir hafta açık kalan sergiye ilimiz meraklıları izleme imkânı buldu. Böyle ölmüş ve yok olmaya yüz tutmuş sanat eserlerimizi bize yaşatan herkese teşekkür ediyorum.

       Cumartesi günüde Aksaray Belediyemizin Akmek ismi ile faaliyet gösteren Aksaray Kadım Meslek Edindirme Kursunun bir yıllık çalışması Kültür Park da sergilendi. Sergiyi Belediye Başkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı ve eşleri ile Ak Parti ilçe Başkanı Ömer Gizlenci, bazı sivil toplum kuruluşları ve hanımlar katıldı.

      Her yıl yapılan sergi bu yıl biraz daha farklı idi. Gerçekten ortaya çıkarılan sanat eserleri göz kamaştırdı. Bazı tabloları dakikalarca incelediğimi söyleyebilirim. Demek ki istenirse hanımlarda el becerilerini ortaya koyabiliyor.

      Takı Tasarım, kurdele nakışı, giyim, kokulu taş ve sabun, çeyiz ürünleri hazırlama, ahşap boyama ve çini işlemeciliği ile ilgili el emekleri Yağlı boya sergilendi. Bu tür çalışmalar neden kıymetli derseniz bunlar birer el emeği göz nurudur. Eskiden annelerimiz bu ve benzeri çalışmaları evde yapıp kullanırdı. Şimdi moda hazır işler çoğalınca bunlar tarih olunca birer antika sanatı haline geldi. Bundan dolayı bu tür çalışmalar pahalı oldu.

       Aksaray Belediyesinin hanımlara yönelik çalışmaları her geçen gün çoğalmaktadır. Fatih mahallesine yapılan Kadın Aktivite Merkezini gereksiz gören bazı insanlar kadınları sıra dışı görmelerindendir. Kadınlarda kendi aralarında sosyal ve sanat çalışması yapabilmeliler.

      Kadın Aktivite Merkezi açıldıktan sonra hanımlar daha çok bu etkinliklere katılacaktır. Hatta bu merkezler her mahalleye yayılmalı ki hanımlar daha rahat gidip gelebilsinler. Erkekler için spor merkezleri ve yürüyüş parkurları varken mütedeyyin ailelerin gidemediği yerler olunca bu kadınlar bu çalışmalardan mahrum olmaktadırlar.

      Ama Belediyenin bu çalışmaları sadece kadınlara öncelik olunca buraya rahatlıkla gelip gidebiliyorlar. Hem ücret olarak cazip olması onlara cazibe geliyor ve herkes gelebiliyor. Şuanda Kültür park karşısındaki spor merkezine bildiğim kadarı ile açılışta Başkan söyledi 130 öğrenci bulunuyor. Buda küçümsenmeyecek kadar az değil.

      Her mahalleye bu sanat atölyesi ve spor merkezi açılmalı ki, herkes rahatlıkla gidebilsin. Uzak yerdeki salonlara aracı olmayanlar gidemeyeceği için her kalabalık bölgede olmalıdır.

      Cumartesi günü açılan yılsonu sergisinde tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum.


3.10.2016 10:41:48

Erdogan Kaya

Akmek sergisi göz kamaştırdı

Akmek sergisi göz kamaştırdı