Çok şeyler var ki söylenmiyor veya söylenemiyor. Hani bir söz var!.Dil varıyorsa el varmıyor. El varıyorsa dil varmıyor. Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık.

Bazı insanların hatalarını yüzüne vurmak istiyorum ama olmuyor, terbiyem müsaade etmiyor. Çünkü yüce yaradan insanların hatasını yüzüne vuranları şiddetle bu amelinden dolayı uyarıyor. Ama ikaz et o hatayı bir daha yapmasın diyor. Keşke o kul olabilsek.

İkazcı olabilsek. Ama biz, ne yapıyoruz? Tabiri caiz ise ?Adam ile keleği? birbirine karıştırıyoruz.

İnsanlar işini yoluna koymuş ekmeğini kazanmaya başlamış, geçmişte de güzel işler yapmış. Kimseye muhtaç değil.İşte o zaman işin rengi değişiyor İçimizde bir hasetlik var başlıyoruz muhalefete, vay efendim şöyle oldu, vay efendim böyle oldu, şöyle kaçtı böyle göçtü, iki kanat takıp uçtu,olmadık şeylere tevessül ediyoruz.

Birimizde kalkıp dur kardeşim o öyle değildi. Sen hata yapıyorsun diyemiyoruz. Birilerine şirin görünmek için bizde onunla birlikte ver yansın ediyoruz. İşte böyle yaşamak böyle yaşantıya sahip çıkmak İslam ruhuna hiç yakışmıyor.

Şayet sürdüre geldiğimiz yaşantımızda, İslam´ın ruhuna uygun olmayan bir davranış varsa ki var, artık "dur" demeli, içinde bulunduğumuz durumdan sıyrılıp kurtulmalıyız. Saadet ve kurtuluş Allah´a kulluk etmek, iyi amel ve hareketler yapmak, her şeyden önemlisi onun rızasını kazanmak için çalışmaktır.

Birilerini hoş tutuyum tutumu Allah muhafaza etsin, insanları delalete sürükler. Şunu bilmeliyiz ki, Allah´ın rızasını kazananlar kurtulur. Ondan yüz çevirenler ise helak olur.

Bir İmtihan yeri olan dünyamızda Allah yolunda ve kulların müspet yönde memnuniyeti için yapılan çalışma ve çabalamalar bir kıymet ifade eder.

Buna karşılık sırf dünya menfaati, makam ve mevki hırsı ile para peşinde sarf edilen çabalar boştur. İnsanı ancak felaket ve hüsrana sevk eder.

Bu dünyadan, nice amirler, siyasetçiler, zenginler gelip geçmiştir. Soruyorum, onların saltanatlarından, koltuklarından,  mallarından, mülklerinden, saray ve köşklerinden, hazineler dolusu altınlarından geriye ne kalmıştır? Onlar nereye gittiler ve gittiklerinde yanlarında ne götürebildiler? Aman ha aman adam ile keleği iyi ayırt edelim

                          ÖZLÜ SÖZ

Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok.

                                                                                                        Hz Mevlana

 

aksarayhaberci@hotmail.com


20.07.2015 10:02:51

Mustafa Avcı

Adam ile Keleği ayırt edelim

Adam ile Keleği ayırt edelim