Ramazan geldi kapıya dayandı ve çeşitli etkinliklerde başlıyor. Geleneksel hale gelen Ramazan programları bu sene farklı olacağa benziyor. Benim en çok dikkatimi çeken konu ise bu sene açılacak Ramazan sokağa. Bunu çok merak ediyorum, bu her halde insanların alışveriş yapabilecekleri bir sokak olacak.

      Geçtiğimiz yıllarda çocuklara yönelik Nevzat Bey tarafından her akşam bir mahallede yapılan çocuklar için kukla oyun gösterimi yok. Ben bu oyunu bir arkadaşımın daveti üzerine izlemiştim. Arkadaşımız burada kuklalık yapanların çocuklara yaptığı şaka vari oyunlar mahallede onları çok rahatsız etmişti.

     Sahneye aldıkları çocuklara kıvır oyunu oynatan kuklalar, ” anan nasıl kıvırır, baban nasıl kıvırır. Hadi sende öyle bir kıvır” oyunu oynatıyorlardı. Bende hayır mübarek günü böyle bir saçmalığı küçücük çocuklara oynatılmasını tenkit etmiştim. Bu tenkidimden dolayı her iki taraftan tehditler almıştım.

      Hoş olmayan bir durumu orada izleyen vatandaşlar tepki gösterip bize söylüyor ben yazınca suç olmuştu. Neyse ki devamını bana yazdırmayın dedim ve boşladılar. Eğer uysa idik yapılan rezilliğe bizden özür dileteceklerdi.

     Sayın Başkan Haluk Şahin Yazgı bu sene etkinliğine baktım hemen hemen her gece meydanda ve değişik yerlerde yapılacak etkinlikler fevkalade güzel. Yalnız bu etkinliklerin içinde Konferanslar var, Ramazan dolayısı ile teravihe gitmeyen bir toplumuz, dolu mide ile bu konferanslara zor seyirci buluruz diyorum. Umarım ben yanılmış olurum salonlar dolar.

      Bu programlar içinde Kuranı kerim dinletisi, tasavvuf müziği, Urfa sıra geceleri, Mevlana Sema gecesi, İlahiler, İbrahim Sadri’den şiirler, Adıyaman sıra gecesi, Abdurrahman Önül’den ilahiler, Aksaray Müftülüğünden dini sohbetler gibi güzel programlar var.

     Ramazan sokağında zannedersem Ramazana ait değişik gıda gibi farklı satış yerleri burada olacak. Eskiden çarşı merkezine kurulan Ramazan satıcıları ile esnaf sıkıntı yaşıyordu, satıcıyı esnaf şikâyet edip kaldırıyordu. En azından satış sokağında esnafta gelip satış yapabilir. Türkiye’nin birçok yerinde Ramazan için satış yerleri mevcut. Bunu esnaf hoş karşılayıp Ramazan bereketi olarak görmelidir.

      Benim burada en çok sevindiğim konu ise hükümet meydanındaki lokantaların sokak içine kurdukları yerlerdi. Burasının Sayın Yazgı tarafından kaldırılmasına en çok sevinenlerdenim. Burası vatandaşa ait bir yer olmakla beraber, dükkân içi kadar bir yeri vatandaşın hakkından işgal ediyorlardı.

      Hadi işgal ne ise Aksaray muhafazakâr bir şehir eskiden lokantalar Ramazan ayında camlarına perde çeker oruçta yemek yiyenleri vatandaşa göstermezdi. Şimdi ise dışarıya açılan bölümlerde insanlar alenen Ramazanda yemek yiyorlardı bu çok hoş olmayan bir durumdu. Kabahatte gizli ibadette gizli deriz, ama buna hiç uymuyorduk, çok güzel oldu.

      Aynı durumu eski arzuhalcilerin bulunduğu yerlere açılan yufkacılar yapıyor. Ramazanda olsun işgal ettikleri yer yetmiyormuş gibi birde sokak ortasına Ramazan ayında kurdukları masalarda insanlara oruç yediriyorlar.

      Ben şahsen insanların neden oruç tutup tutmadıklarına karşı bir takıntım yok. Rahatsız olan olur, sağlık nedenleri ile tutamayan olur. Birde Orucu gerek görmeyenler olabilir, bunların hiç birisi beni ilgilendirmiyor. Bu bir ibadet meselesi, inanıp inanmama meselesi. Yani kişiyi ilgilendiren bir konu, ama birde saygı diye bir şey var. Adamın gözünün içine sigara tüttürmekte terbiyesizlik değil mi? Onun gözünün önünde oruç yemek saygısızlık değil mi?

 

       Bu sene farklı bir Ramazan programları izleyeceğiz, programlar kadar da insanların ibadetine de saygı gösterilmesini bekliyoruz. Oruçlarını tutamayanlar ve ya tutmayanlar bunu sokakta yapmak yerine evlerinde ve içeride yerlerse güzel olur diye düşünüyorum. Birbirimize saygılı olmak kadar güzel bir durum olamaz.


24.06.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Ramazan etkinlikleri başlıyor

Ramazan etkinlikleri başlıyor