İşsizliğe teşvik çözümü

         Yılbaşı itibarı ile teşvik yasası kaldırılmış ve birçok işveren endişe içine girmişti. Nedeni ise çalıştırdıkları işçilerden bir kısmını çıkarmak durumunda kalacakları nedeniyle. Hatta üretimde kısıtlamaya gideceklerini söyleyenlerin sayısı az değildi. Bu konuda bizimde kendilerini destekleyerek Teşvik yasasının uzatılması konusunda destek isteyen dostlar vardı. Yaptığımız görüşmelerde milletvekillerimiz bu konuda bir çalışmanın olduğunu söylemişlerdi.

        Teşvik yasasından yararlanan fabrika ve işyerleri, çalıştırdıkları işçilerin maliyetinin biraz daha düşmesi ile daha çok işçi çalıştırarak üretimi fazlalaştırmak istiyorlardı.

        Teşvik yasasının çalışmaları sona gelmiş ve Sayın Başbakanımızın açıkladığına göre yasa yeniden uzatılmış ve Aksaray kalkınmada 6 sırada olması nedeni ile 6 yıl daha uzatılan iller arasında yer almıştır. Dolayısı ile ilimiz yine şanslı iller arasında yer almıştır.

       2013 yılı girişinde Milletvekillerimizden Sayın İlknur İnceöz ve daha sonra Ali Rıza Alaboyun ile yaptığım söyleşilerde özellikle bu konu hakkında sorduğum sorularda, çalışma Bakanımız Faruk Çelik ile görüştüklerini ve Bakanında kendilerine konuyla alakalı çalışma yaptıklarını en kısa zamanda sonuçlandıracaklarını söylediğini bizim tarafımızdan kamuoyu ile paylaşmışlardır.

      Hakikaten de öyle oldu ve girişimler sonuç verdi ve teşvik tekrar uzadı. Geçtiğimiz günlerde bir toplantıda İl Başkanımız Muhammed Fatih Yıldırıcı bu konuda bizzat Sayın Başbakana bu konuyu ilettiklerini söylemişlerdir.

       Bu konu işveren ve işçilerimizi yakından ilgilendirmektedir. Dolayısı ile ülke ve vatandaşımızın menfaatleri doğrultusunda birlik olunduğunda bakın neler oluyor. Milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın girişimleri sonucu bir neticeye varılmıştır.

     Son günlerde bazı fabrikalarda teşvik yasasının bitmesi sonucu işçi çıkarmaları yaşandığı ve bundan dolayı bazı çalışanların mağdur oldukları kamuoyunda konuşulurken, bunun çok fazla etki ettiği kanaatinde değilim. Ancak bazı fabrikaların içi çıkarmada acele ettiklerini düşünüyorum.

      Bunlardan biriside Bal Küpü Şeker fabrikası diyebilirim. Teşvikten dolayı işçi çıkarıldığı şeklinde bilgiler aldım, umarım teşvikten dolayı işçi çıkarmışlardır. Çünkü teşvikin yeniden gelmesi ile mağdur olan bu işçiler tekrar işlerine döner. Eğer teşvikten dolayı çıkardılarsa, biraz beklemiş olsalardı kamuoyu önünde bu kadar kargaşa yaşamazlardı. Günlerce çıkarılan işçilerin meydanlarda hak aramaları devam edip mahkeme kapılarına taşınmazdı. Yani bu kadar kırılıp dökülme yaşanmazdı, yeni teşvik yasasının uzaması ile bu insanlar kırgın olmadan işlerine dönerdi.

      Bunun gibi bazı fabrikalar işçilerini azaltırken, bazıları da işçi çıkarmadan üretime devam ettiler. Hatta bazı fabrikaların teşvik yasasına rağmen yeni işçi aldıklarını da biliyorum. Demek ki ekonomide güzel gelişmeler oluyor.

      Organize sanayinde şuanda 140 fabrikanın bacası tütüyor. Buna 36 fabrika ilave edileceği söyleniyor. Yani önümüzdeki aylarda bu kadar daha fabrika üretime başlayacak. Colins birkaç aya kadar fabrikasını genişletme çalışması içinde. Yani yeni ilave fabrika binası inşaatı devam ediyor. Dev bir yatırımla birçok işçiyi burada istihdam edecekler.

       Cips fabrikası bitmek üzere, burada da çok büyük bir işçi kitlesi çalışacak. Yine en büyük fabrikalardan birisi olan Doğuş gurubu burada çay fabrikası inşaatı devam ediyor, işçi konusunda büyük bir işçi kitlesi burada yer alacak. Yine sıvı yağ fabrikası bu sene tamamlanmak üzere.

      İlimizde çay üretimi, yeterli yağlık ayçiçeği üretimi olmadığı halde bu fabrikaları ilimize çeken nedir biliyormusunuz kalkınmada 6 il içinde olmamız. Şimdi teşvikle beraber açılacak fabrikalarda 2013 yılında mevcut işçi kapasitesine bir 5 bin işçinin daha ilave edileceği söyleniyor. Organize sanayinin ikincisinin de dolması ile üçüncüsü açılması için çalışmalar devam ediyor.

        Sayın Valimiz Selami Altınok anlatıyor, “ Aksaray’ın gelişmesini toplantılarda anlatıyorum herkes şaşırıyor. Hatta çok vali arkadaşlarımız şaşkınlıklarını gizlemiyorlar, ilin 200 bin nüfusa geldiğini duyanlar çok şaşırıyorlar” diyor. Gerçekten ilimiz çevre illere göre gıpta ile bakılırken, yeni teşvikle çıkan işçiler geri dönerken, yeni işçiler alınacağı kanaatindeyim. Tabi yeni fabrikaların ilimize kurulacağını düşünüyorum. Yeni teşvik hayırlı uğurlu olsun, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.


21.02.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

İşsizliğe teşvik çözümü

İşsizliğe teşvik çözümü