İlköğretim başlama yaşı beş yaşa indiriliyormuş. Bu ilk duyuşta kulağa çok hoş gelebilir. Vay be eğitimde nerelere gelmişiz diye.

Bakalım ülkemin ve insanlarımın şartları buna ne kadar elverişli. Bunu daha anlaşılır bir ifade ile anlatmak istersek haydi hep birlikte beş yaşındaki bir çocuğumuzu okula başlatalım.

Bakalım kazın ayağı öyle mi?

*Daha oyun çağında ve oyuna doymayan bir çocuğu; sosyal faaliyetin yetersiz hatta bazı bölgelerde hiç olmadığı mevcut eğitim müfredatınızda saatlerce nasıl oyalayacaksınız? Yoksa sınıfta beş taş mı oynatacaksınız?

*Beş yaş anatomisine sahip bir çocuk ki; bazıları beslenme ve genetik nedenlerle daha minik yapıdadır; bunlar mevcut standartlı okul tuvaletini nasıl kullanacak? Ayrıca bu yaşlarda tuvalet eğitimini ailede tam alamayan çocuklar nasıl tuvalet temizliği yapacak?

*Mevcut ilköğretim okullarımızda ilkokula başlayan beş yaşındaki bir çocukla sekizinci sınıftaki ön üç yaşındaki bir çocuk teneffüste kavga ederse beş yaşındaki çocuğu kim nasıl koruyacak.

*Birçok okulumuzda halen çocuklar hamal gibi çanta taşımaktadırlar. Ortalama ağırlığı en az beş kilogram gelen çantayı beş yaşındaki bir çocuk nasıl taşıyacak?

*Okul kantinlerinin sağlığa hiç de yararlı olmayan gıdaları beş yaşındaki bir çocuğa sakın alıp yeme demek ne kadar etkili olacaktır?

*Halen birçok okulumuzda ergonomik olmayan sıralarda oturan çocuklarımız kamburlaşırken beş yaşındaki bir çocuk hangi sırada veya hangi masada oturacak.

*Zamanımızda halen dayağı eğitimin bir parçası gören öğretmenlerimiz var. En hafifinden bir tokada Beş yaşındaki bir çocuk nasıl dayanacak?

Ben bu uygulamada Beş yaşındaki çocuklarımızın zekâlarının yetersizliğinden asla şüphe duymuyorum. Benim asıl şüphem uygun fiziki ve sosyal koşulları oluşturmadan uygulamaya geçilmesidir.

Bugün Avrupa ülkelerinin çoğunda bu yöntem uygulanmaktadır ama adamların koşulları uygun ve yeterli. Maalesef bizde önce karar alınır sonra sorunlarıyla mücadele edilir. Aksaray tabiriyle “Yırtılan Hacı Bekir’in Yakasıdır”


2.03.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

BEŞ YAŞ ŞİMDİLİK YAŞ

BEŞ YAŞ ŞİMDİLİK YAŞ