Öğretmenlerimizi; her yılın 24 Kasım’ında beylik ve klişe sözlerle anarız. Her öğretmenler gününde Özlük hakları ile ilgili cek ve cak larla dolu vaatlerde de bulunuruz.

Okullarımızda bazen adil olmayan bir şekilde yılın öğretmenini de seçeriz.  Tüm bunlar her yıl tekrarını izlediğimiz filmin gösterimidir.

Öğretmenlere ve öğretmenlik mesleğine indirilen asıl darbe Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla yapılmıştır. İlkokul mezunları içerisinden öğretmen olmaya yetenekli çocuklar Köy Enstitülerinde ciddi bir eğitimle bir eğitim neferi olarak hazırlanıyordu. Daha sonra ülke sathına dağılarak aldıkları eğitimin verdiği yetenekle yörenin hem öğretmeni hem ziraatçısı hem de zanaatkârıydı. Bunlar çocuklara verdikleri eğitimin yanında yetişkinlere de bir ağaç nasıl aşılanır, arıcılık nasıl yapılır; bunları öğretirdi.

Ne zaman ki; bu enstitüler kapatıldı işte O zaman Türk eğitimine en acı ve ağır darbe vurulmuş oldu. Daha sonra öğretmen okulları ve eğitim enstitüleri açıldı. Buralardan mezun olanlarımızı da mesleğe atanmalarında onur kırıcı bir şekilde sınavlara soktuk. Alanları ile alakasız sorularla; sınavlarda eledik.

Bu çetrefil süreçten geçip öğretmen olanlara da yeterli ve onurlu bir ücret veremedik. Bunları pazarlara ve dershanelere muhtaç hale getirdik. Daha bunlarla da yetinmedik resmi hizmetlerde; hazır asker gibi nüfus sayımlarında, seçimlerde, öğrenci seçme sınavlarında, referandumlarda; komik ve zamanında ödenmeyen bir ücretle zorunlu görevler verdik. Hatta Afrika’nın haritada yerini bile bilmediğimiz bir devlet başkanını yağcılık uğruna hava alanı yollarında sınıflarıyla birlikte alkışlatmak için saatlerce ayakta tuttuk.

Sosyal yardımlaşma adı altında İLKSAN kurduk ve öğretmenlerimizi resmen dolandırdık. Zamanın başbakanı Demirel’e İLKSAN paralarının neden ve nereye verildiği sorulduğunda; her zamanki laf ebeliğiyle; “Verdimse ben verdim” Diyebilmiştir.

Tüm bunlara rağmen benim canım öğretmenim; peygamber mesleği olarak tanımlanan öğretmenlik görevini her zaman büyük bir özveriyle yapmış ve yapmaktadır. Devlet helalleşmese de.

Sevgili öğretmenlerim; gününüzü kutluyor ve sizlere başarı, sağlık ve bol sabır diliyorum.


18.11.2013 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Bu Devlet Öğretmeni İle Helalleşmeli

Bu Devlet Öğretmeni İle Helalleşmeli