Aslında olaya hiç mi hiç müdahil olmayacaktım.

Fakat öncelikle geçmişe ve bu geçmişte yapılanlara olan saygım.

Yapılanı inkar eden asılsız şehir efsanelerine karşı Belediye Basın Bürosunun kurucu su ve o dönemde de bu görevi sürdüren olarak bizzat yaşayarak bildiğim doğruları söylemek.

Bununla da bir taraftan bilinmeyeni bilinir hale getirmeye katkıda bulunarak bu konuda ki şehir efsanesinin ortadan kaldırılmasını sağlamak.

 Yapacağımla hem ahde vefanın da gereğini yerine getirmek istiyorum.

YAPILAN GÜZEL HİZMETLER YILLAR,ON YILLAR VE YÜZ YILLAR SONRADA OLSA HATIRLANIR!

Hem de yapılanların günümüzde yaşayanlar ve gelecek nesiller tarafından da bilinmesini sağlayarak gelecek nesiller ede aktarılma sına vesile olmanın yanında hizmet erbabına hayır duasında bulunulmasını sağlamak.

Ayrıca yıllar, on yıllar hatta yüz yıllar sonra bile olsa yapılan hizmetin unutulmayacağı gerçeğiyle yenilerini güzel hizmetlere teşvik etmek maksadıyla yazıyorum.

Bahsettiğim meslektaşım Erdoğan Kaya tarafından kaleme alınan?40 Metrelik Yolu Emin Gürün Açtı? başlıklı yazısına karşı yapılan eleştirilerin haksızlığına karşı çıkarken bu arada kendi bildiklerimle de konunun eksikliklerini tamamlamaktır.

    Bu vesileyle gündeme yeniden getirilen Aksaray´da 18. maddenin ilk defa kimin tarafından uygulandığının da gerçek bilgisini vermektir.

40 METRELİK YOLUN AÇILMASINI TAKİ BEY BAŞLATTI,KAYMAKAMLAR SÜRDÜRDÜ,ULUIRMAK´A KADAR ULAŞMASINI İSE MEHMET EMİN GÜRÜN SAĞLADI!

  Erdoğan Bey´de verdiğim bilgi dede belirttiğim gibi yazısına konu olan 40 Metrelik yolun 1984-89 yılları arasında Aksaray Belediye Başkanlığını yapan M.Emin Gürün tarafından açılması konusundaki bilgisinin doğruluğunun yanında bu yazıda değinilmeyen diğer doğruları da ilave ederek bu konudaki eksikliği tamamlamaktır.

  Yani bu yolun ilk başlangıcından Uluırmak´a kadarki merhalelerini yazmaktır.

    40 Metrelik yolun yani Atatürk Bulvarının açılmasına Nevzat Palta döneminde yaptırılan Şehitlik Parkının bulunduğu yerde hizmet veren Aksaray Meteoroloji binasının olduğu yerden başlandı.

   Yolun açılmasına 1973- 12 Eylül 1980 arasında Aksaray Belediye Başkanlığını yapan M.Taki Tatlıpınar tarafından başlandı.

  12 Eylül 1980 Askeri darbesinde seçilmişlerin görevlerine son verilmesiyle Aksaray Belediye Başkanlığı görevine gelen Kaymakam  Güner Orbay ve onun İstanbul Gazi Osman Paşa ilçesine atanmasıyla Gümüşhane Vali Yardımcılığından Aksaray Kaymakamlığına atanan Fahri Büktel tarafından Sanayi Sitesinin kaldırılmasından sonra  devam edildi.

  Merhum Emin Gürün tarafından ise  Uluırmak´a kadarki bölüm açıldı.

 Hatta bu yol epeyce bir zaman Salı Pazarının kurulduğu yer olarak ta kullanıldı.

 Memiş Akın Bey tarafından ise uygulanan Aksaray´ın ilk geniş kapsamlı 18. Madde uygulamasıyla Ceza evi kavşağına kadar uzatıldı.

AKSARAY´DA İLK 18. MADDE UYGULAMASINI EMİN GÜRÜN TARAFINDAN NAKKAŞ İLE KÜÇÜK BÖLCEK CADDELERİ ARASINDA UYGULANDI!

 Erdoğan Kaya´nın bu yazısı üzerine gelen tepkilerde 40 Metrelik yolun1989-94 arasında Aksaray Belediye Başkanlığını yapan Mimar Memiş Akın Bey tarafından açıldığının iddia edilmesinin yanında 18. Madde uygulamasının da ilk defa Memiş Bey tarafından yapıldığı belirtilerek yazılanın yanlış olduğu belirtildi.

    ?Rahmetli ölmeseydi? diye başlayan cümlenin aksine bu yolun başlandığı andan itibaren görev yapan Fen İşleri Müdürü Erol Çetin ve onun askere gitmesiyle yerine gelen Vahdettin Bozkurt´ta sağ.

    Taki Bey döneminde Som İşletme Müdürlüğü yapan, Emin Gürün döneminde ise Fen İşleri Müdürlüğü görevinde bulunan ve 40 Metrelik yolun Uluırmak´a kadar uzamasını sağlayan ekibin başında olan.

   Hatta bu yolu Akin köyü girişinden getirdiği kumu seren Feyyaz Özdal´da sağ.

   İnsanların siyasi veya başkaca taassuplar yerine gerçeğin gereğini yapmaları, kimin tarafından olursa olsun yapılan hizmetleri taktir etmeleri, aksinden ise kaçınmaları dileğiyle.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


23.08.2017 08:37:01

Ali Genç

40 Metrelik Yolun Açılması ve İlk 18. Madde Uygulamasındaki Gerçekler!

40 Metrelik Yolun Açılması ve İlk 18. Madde Uygulamasındaki Gerçekler!