REKTÖRLERDEN DEKLARASYON

                                                                        2

          10 Aralık´ta toplanan Rektörler komitesi yayınladığı deklarasyonda, hükümete Susurluk ve basına baskı konusunda sert uyarılarda bulundu. Deklarasyonu YÖK Başkanı Kemal Gürüz okudu.

2 hafta sonra ise, oluşan kaygan siyasi zeminde DYP´li bazı vekiller istifa ederek Hüsamettin Cindoruk Liderliğinde Demokratik Türkiye Partisini Kurdu.

                                                  BAŞBAKANLIKTA İFTAR YEMEĞİ

         11 Ocak 1997´de "Meşhur İftar" yemeği gerçekleşti. Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, 11 Ocak 1997 Cumartesi günü, Başbakanlık Konutunda tarikat liderleri ve şeyhlere iftar yemeği verdi.

                                                       İRTİCA MANŞETLERİ

           Medyada da art arda çıkan "Taksim´e cami", "Ayasofya ibadete açılacak", "500 tarikat 5 bin şeyh", "Defileler yasaklanıyor" gibi manşetler askerleri de harekete geçirdi.

                Bu olaylar üzerine yüksek rütbeli subaylar Gölcük´te irtica toplantısı gerçekleştirdi. Gazetelerde bu toplantıyı orgeneral rütbesindeki 9 komutanın 72 saat boyunca üst üste toplantı yaptı şeklinde duyurdu. Yüksek rütbeli subayların Gölcük´te toplanarak irticanın iktidarda olduğunu tartıştıkları yazılıp çizildi.

          Tarihi MGK´ya 1 ay kala artık manşetler iyice irtica haberleriyle süsleniyordu.

                                                         KUDÜS GECESİ

       30 Ocak gecesi Sincan Belediyesi´nin düzenlediği ve İran Büyükelçisi Ali Rıza Bugheri´nin de katıldığı Kudüs Gecesi düzenlendi. Gecede sahneye konulan "Cihat" oyununun manşetlere taşınması adeta bardağı taşırdı.

       Belediye başkanı Bekir Yıldız, İran büyükelçisinin misafir olduğu gecede sahneye konulan cihad oyunu basında tepki oluşturdu. Star muhabiri Işın Gürel saldırıya maruz kaldı. Bekir Yıldız tutuklandı, mahkûm edildi.

        Ertesi gün önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Siyasi Partiler Kanununa aykırı davrandığı için RP´yi uyardı. Ardından dönemin başsavcısı Vural Savaş Erbakan´ın ülkeyi iç savaşa sürüklediğini ileri sürdü.

                                          DEMOKRASİYE BALANS AYARI

         Demokrasiye balans ayarı tanklarla yapıldı. Bu çerçevede Ankara Sincan´da tanklarla geçiş yapıldı.

4 Şubat´ta Sincan´da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yaptı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya ´irtica, PKK´dan daha tehlikeli´ dedi.

                                          SİYASİLERİN "KAOS" DEMEÇLERİ

          Şubat ayının başlarında dönemin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz "Türkiye kaosa gidiyor. Güç birliği yapmaya hazırız. ?açıklaması yaparken, Cindoruk "RP düzeni silahla değiştirecek" beyanını verdi.

        5 Şubat´ta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Erbakan´a birkaç mektup gönderdi.

Başbakan Erbakan karşılığında "Ordu da, Demirel de bizden çok memnun" dedi ancak 5 Şubat´ta Demirel´in gönderdiği uyarı mektubu her şeyi özetliyordu.

                                              ANKARA´DAKİ KADIN YÜRÜYÜŞÜ

         11 Şubat´ta Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü Ankara´da yapıldı.

          Korku senaryolarıyla ilgili her gün ekranlarda haberler yapılıyor, gazetelere manşetler atılıyordu. Muhalefet, sendikalar, iş dünyası aynı korkulardan bahsediyordu. O korkunun adı "İrtica"ydı.

                                                       TARİHİ MGK TOPLANTISI

Ve Tarih 28 Şubat 1997... En uzun Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından Başbakan Necmettin Erbakan´a yapılan baskılar iyice arttı. O MGK´da "bin yıl sürecek" denilen süreç için önemli bir viraj dönülüyordu.

          Gazeteler günlerdir birinci sayfalarında işaret ettiği tarihi MGK toplantısı yapıldı. Alınan karalar hükümete bildirildi, laiklik konusunda yasaların uygulanması istendi.

         4 Mart´ta Başbakan Erbakan, MGK kararları yumuşatılmazsa imzalamayacağını söyledi ve imzalamadı.

         13 Mart´ta 5 günlük direncin ardından Başbakan Necmettin Erbakan, MGK kararlarını imzalamak zorunda kaldı. Erbakan daha sonra bu kararları imzalamadığını sadece ön yazıyı imzaladığını söyledi.

MGK kararlarını uygulama komitesi kurularak ülke çapında irticacı avı başlatıldı.

   Devamı yarın                                                 

 


29.02.2016 22:44:44

Erdogan Kaya

28 Şubat´ın amacı ne idi? 2

28 Şubat´ın amacı ne idi? 2