Son günlerde vatandaşı bir seçim havası almış gidiyor. Nereye gitsek bu sene seçim olur mu sorusu ile karşılaşıyoruz. Sanki seçmen seçimi özlemiş gibi bir hava var. Ama ne de olsa her sene bir seçim olurken, bazende senede iki seçim oluyordu. Seçim gecikince seçimi özlemişiz gibi bir hava var. Muhtemelen bu sene sonuna doğru seçim ufukta görülüyor gibi. Herkes Belediye seçimlerine odaklanıyor da zaten Martın sonundan sonra mahalli seçimin öne alınması çokta görülmüyor.

Olsa olsa genel seçim olma ihtimali gözüküyor. Belediye seçimleri de zamanında yapılacak gibi görünüyor. İsterseniz gelin bu iki konuda bir beyin jimnastiği yapalım.

Neden Milletvekili seçimi ufukta görülüyor derseniz, Başkanlık seçimi de beraberinde yapılacağı için bu seçim Cumhurbaşkanı için önemli. Önemli olmalı ki, şimdiden ittifak yasası hayata geçirildi. Ak Parti eskiden il kongrelerine normal il Koordinasyon Milletvekilleri ile katılırken 3 aydır üst düzey olarak katılıyor. Hemde mitingler yaparak katılıyorlar.

Zayıf oldukları yerlere Cumhurbaşkanı giderken, diğer illere Başbakan düzeyinde katılım sağlanıyor. Bu da gösteriyor ki, seçim varmış gibi işi sıkı tutuyorlar. Suriye´de devam eden terör mücadelesi de Afrin´e girilince başarıya ulaşıldı. Bu başarıda elbette seçimde kullanılacaktır. Ecevit´in 1974 Kıbrıs Barış harekatını seçimle taçlandırdığı gibi.

Mahalli seçimlerden sonra Milletvekili ve Başkanlık seçimi bana göre bir riskse, hükumete göre de bir risk olduğu görülmektedir. Nedeni ise mahalli seçimlerde partiden çok adaylar öne çıkacağı için iktidarlar istediği sonuçları alamayabilir. Alamayınca da prestij kaybederler. Onun için bunu risk edemezler ve göze de alamazlar.

Birde MHP ile yapılan Genel seçim ittifakı var. Bu ittifak zannedersem mahalli seçimlerde olmayacak. O zaman mahalli seçimlerde kırılmalar dökülmeler olacak. Ardından da ittifaka gitmekte bir risk. O zaman mahalli seçimde de ittifak yapmaları gerekiyor.

Araştırdığıma göre mahalli seçimlerde ittifak olmayacağı şeklinde. Tabi bunu zaman gösterecek ve göreceğiz. Eğer mahalli seçimlerde ittifak olmazsa kırılma, dökülme ve eleştiriler sonucunda seçime gitmek hiçte istikrarlı olmayacaktır.

Bu nedenle ben bu sene erken seçimin Milletvekili seçimi ile olacağını düşünüyorum. Hiç belli olmaz bir günde karar alınır ve uygulamaya konulur. Yıl sonuna doğruda seçime gidilir. Belli olmaz ittifak her iki seçimde de yapılırsa seçim normal döneminde yapılabilir. Hemde önümüzü bir görelim düşüncesi taşıyabilir de.

Gelelim mahalli seçimlerin havasına. Belediye seçimleri havası şimdiden kokmaya başladı. Bu seçimlerin havasına bir yıl önceden girilir. Hatta en çok Belediye personeli erkenden bu havaya girer. Herkesin birilerinden bir beklentisi olur. Kimi Başkan yardımcısı, kimi Müdür ve kimi bir yerde yetkili olmanın hesabını yaparlar. Onun içinde mutlaka kendilerine yakın birilerinin aday olmasını isterler. Kendi aralarında da bunu bir yıl konuşurlar.

Geçtiğimiz günlerde bana birisi resimleri ile birlikte fason 16 aday adayı listesi göndermiş. Ben sadece benim gibi belli kişilerin bilgisi var zannediyordum. Meğer herkesin haberi varmış konuşuyorlar. Havalarda iyi olunca toplu oturmalar oluyor, burada kim aday olur diye konuşuluyor. Bu yayınlanan listede yemin ederim vatandaşın nabzına göre kimse öne çıkmıyor. Sadec iki veya üç kişi olabilir deniyor. Yukarıda ağası olanlara seçmen ne diyecek?

Şimdiden şunu söyleyim Belediye seçimlerinde genel olarak görüş bu sefer adaya oy veririm diyenlerin sayısı az değil. Onun için nasıl olsa Tayyib´in sırtından götürürüm görüşüne dikkat. Belediye seçimleri ateşten gömlek olacak gibi görünüyor.

Hele ittifak mahalli seçimlerde de olursa önce adaylık kıran kırana olacak. İttifak olmazsa seçim çok çantada keklik olarak görülmeyebilir, çok çalışmak gerekiyor


21.03.2018 05:05:37

Erdogan Kaya

2018 sonunda seçim olur mu?

2018 sonunda seçim olur mu?