Gazetelerde gördüğüm haber önce çocukluğuma,daha sonra dönemlerinde çalıştığım  7 Belediye başkanına ve yarısından fazlasının bu konudaki bir kısmı zaruri ihtiyaçlar içen olsa da!,geneli geçici faydalara kurban edilen  günümüzde kıymet biçilemeyecek olan belediye mülklerinin satılmasına.

   Daha sonra ise 3 yıl önce AB Bakanlığıyla İngiltere´nin Ankara Büyük Elçiliği tarafından ortak olarak Isparta´da düzenlenen ?Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi? toplantısına Türkiye´nin bir çok ilinden gelen onlarca meslektaşımla birlikte seminer dışında bizler için düzenlenen gezi çerçevesinde  Eğridir ve Gelendost  ilçelerinden sonraki gittiğimiz 3. İlçe olan Yalvaç  belediyesinin bizim belediyemizin aksine sahip olduğu taşınmazları ve bunların gelirleriyle kurumun giderlerini nasıl karşıladığına götürdü.

AKSARAY BELEDİYESİ NİN SATILAN BİNLERCE MÜLKÜNDEN ELDE EDİLEN YÜZ MİLYONLAR UÇTUI!

   Bu çerçevede gözümün önünden önce 1977-2000 yıllarında birlikte çalıştığım Belediye Başkanlarının bazılarının döneminde günümüzün Turizm caddesindeki Belediye ye ait iken bir kısmı  zaruretten de olsa geneli çok elzem ihtiyaç yokken satılan dükkanlar ve  Eras iş merkezinin bulunduğu yer ile bunların dışında şehir genelindeki  Belediyeye ait binlerce dükkan,büro,daire ve  arsaların satılması.

     Gelir gider dengesinin sağlanamaması nedeniyle zamanında ödenmeyen SSK ve Elektrik borçları nedeniyle eski tarihi Pamuk Hanının yerine yapılan bina ve günümüzde İNG bankın bulunduğu her ay Belediyeye yüz binlerce lira kira geliri getirecek olan kıymetli mülklerin Elektrik kurumu ve SGK´ya  devredilmeleri.

    MHP´nin bulunduğu Belediyenin 2 Nolu iş hanının tuvaletlerinin bile iş yerine çevirtilerek satılması ve Sancak iş hanının çoğunun satılması.

    Bu satışlardan elde edilen gelirlerin kalıcı yatırımlar yerine günü birlik ihtiyaçlara harcanmasıyla buharlaşması!!!

İLLER BANKASI PAYLARI GELMESE BİLE YALVAÇ BELEDİYESİ GİDERLERİNİN TAMAMINA YAKININI KENDİ MÜLKLERİNİN GELİRLERİYLE KARŞILAYABİLİYOR!!!

    Ardından ise meslektaşlarımızla gittiğimiz 2.paragrafta ön bilgisini verdiğim Isparta´nın Yalvaç ilçesinde 2014 mahalli seçimlerine kadar 20 yıl Belediye başkanlığı yapan ve 2009 mahalli seçimlerinde ise Demokrat Partiden seçilen Tekin Bayram´ın anlattıkları beynimden aktı gitti.

   O anda tutuğum notlarımı bulamadığımdan Yalvaç belediyesinin sahip olduğu taşınmazlarının sayısını tam olarak hatırlayamıyorum, fakat bu mülklerden elde edilen kira gelirlerinin Belediyenin giderlerini rahatlıkla karşıladığını Başkan Bayram Tekin anlattı.

 BELEDİYE KİRALARDAN SÜREKLİ,SATIŞTAN İSE SADECE BİR DEFA GELİR ELDE EDEBİLİR!!!

   Bu günkü yazıma ilham veren haberde Aksaray Belediyesinden  yapılan açıklamada verilen adresten anladığım kadarıyla Devlet Hastanesi üstündeki alanı 6.5 Dekar civarında olan Akaryakıt istasyonunun bulunduğu yerin yanın sıra 3 daire ve muhtelif yerlerdeki 25 parsel arsa 24 Ağustos Çarşamba günü, ertesi günü ise yine çok maksatlı bir ticari arsa Belediye Meclis salonunda Encümen üyelerinin huzurunda alıcıların yanında halkada açık olan açık arttırmayla satılacak.

    Belediyenin nasıl yönetileceğine bu çerçevede gerektiğinde ihtiyaç hissedilen yerlerin alınmasının yanında yine lüzum görülen yerlerin satışına karar vermek elbette ki milletin oyu ile seçilen başkan ve Meclisi ile encümeninde!

    Fakat geçmişin somut uygulamalarından da görüldüğü  gibi satılmamış olsalardı gelirleriyle Belediyenin giderlerini karşılamaları mümkün olan kıymetli mülklerin satışından elde edilen gelirlerin buharlaşmasını gören,bilen olarak yetkililere bir vatandaş olarak soruyorum;

   ? Belediyemizin mülklerinin çok zaruret dışında satılarak ihtiyaçlara harcanarak bitirilmesi yerine aynı şekilde açık arttırma ile Yalvaç Belediyesinin somut örneğinde olduğu gibi  kiraya verilerek sürekli olarak gelir elde edilmesi daha doğru olmaz mı? ?

YAKIT İSTASYONU YERİNİN SATIŞIYLA ALIŞILAN YÜKSEK STANDARTLI HİZMETTE AKEMETE UĞURAR!!!

  Satış yerine kıymetli mülklerin açık arttırma usulü ile kiraya verilmesiyle Belediyeye yatırım,araç alımı ve Personel giderleri için sürekli gelir elde etme imkanı elde edilmesinin yanında yüksek kaliteli hizmet veren akaryakıt istasyonu yerini satın alacakların işletmeyiciyi buradan çıkartmasıyla mevcut müstecir tarafından sağlanan kaliteli akaryakıtın yanında personel tarafından oluşturulan yüksek müşteri memnuniyeti de akamete uğrar.

   Bu müstecirin buradan ayrılmasıyla hem kendisi,hem de işini kaybedecek personel mağdur olmaz mı?

   Başkan Yazgı ve kurmayları tarafından iş işten geçmeden konunun bir kez daha istişare edilerek  Belediye mülklerinin satışı yerine bunların kiralanmasının tercih edilmesi.

    Bundan sonraki çeşitli yollarla elde edilecek yeni mülklerle sahip olunan mülklerin sayısının çoğaltılarak kuruma sürekli gelir elde edilmesinin yanında buralardaki kiracılarında gerekirse  kira bedellerinin her yıl günün şartlarına göre yeniden belirlenerek mağdur edilmemeleriyle  iki tarafında ?Kazan/Kazan? prensibiyle  karlı çıkmasının sağlanması dileğiyle.

     Cuma´nız mübarek Olsun.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

     

 

 


19.08.2016 10:00:56

Ali Genç

Hangisi karlı?

Hangisi karlı?