Hemşerilerimiz arasında ?Taki?  olarak bilinen, hizmetleri bir çok kişiye ilham veren o nedenle o dönemdeki Kalebalta muhtarı Baki´nin ?Aksaray´da Taki,Kaleköyde Baki? diyerek onun gibi hizmet yapacağını belirttiği bugün kara toprağın bağrına verdiğimiz 1973-80 arası Aksaray  Belediye Başkanı  Taki´nin isminin başında birde ? Muhammed? olduğundan tam adı?Muhammed Taki Tatlıpınar´dır?.

   Hayat arkadaşı Gülen teyzeyi oğlu ortaokul arkadaşım genç yaşında Hakka kavuşan merhum Şirzat´la arkadaşlığımdan biliyorum.

   Merhumla ise gazeteciliğimin 2. senesinde Mayıs ayında Günaydın gazetesinde kendisinden ve hizmetlerinden bahseden Başkan vekili Şaban Kasal ağabeyden aldığım demece göre yazdığım haberimin yayınlandığı gün şu anki Cumartesi Pazarından Büyük Bölcek ana caddesine çıkan yer civarında Asfalt atan işçilerin başındayken haberimle ilgili bilgi verirken tanıdım.

    Merhumun o zamana kadar genel bir gazetede yayınlanan ilk haberi olması nedeniyle çok sevinerek ısrarla kurmayı düşündüğü Basın Bürosu için Belediyede işe girmemi istedi.

    Merhum anmem in ısrarlı teklifi şımararak ret etmememi istemişi üzerine  Belediye  işe başladım

BAŞKANLIĞI BOYUNCA HALKIN İÇİNDEKİ SON BAŞKANDI,MİLLETTE SON ANA KADAR SAYGI GÖSTERDİ!

   Merhum gerçekten de daha öncede defalarca yazdığım gibi Belediye Başkanlığı boyunca halkın içinde olan Aksaray´ın son Belediye başkandı.

  1984´den sonraki Belediye başkanları gibi her yere makam arabasıyla gitmezdi.

 Yakın yerlere mutlaka yaya gider ve sürekli olarak hemşerilerimizle ve seçmenleriyle haşır neşir olurdu.

  Bu nedenle 12 Eylül Askeri darbesiyle tüm seçilmişlerin görevlerine son verilmesinin üstünden 36 yıl sonra bile, yani geçen sene(2016)nın son aylarında Ankara´daki  oğlu Esat´ın yanına gidişine kadarda cadde, sokakta gezerken sürekli kadim dostlarıyla Medaş binasının oradaki küçük  büroya gelirken de, oradan evine dönerken de esnaflar ve vatandaşlar tarafından mutlaka çevrilirdi, hal ve hatırı sorulur, ikram ve hürmette kusur edilmedi.

AKSARAY´DA İLKLERE GERÇEKLEŞTİREN BELEDİYE BAŞKANI MUHAMMED TAKİ TATLIPINAR

  Kendisiyle ilgili olarak şimdiye kadar ayrı,ayrı gün ve yıllarda bir çok yazılar yazdım.

   Rabbim izin verir ise önümüzdeki yıllarda bizzat tanıdığım Aksaray´ın Belediye başkanları seri yazısında kendisini ve hizmetlerini olabildiğince genişçe yazacağım.

     Merhumun Başkanlığı döneminde gerçekleştirilen Aksaray´ın ilklerinden birincisi o zamana kadar sadece tarihi Selçuklu köprüleri ile Uluırmak ın iki yanına sağlanan geçişler merhum tarafından yaptırılan Haluk başkan tarafından yenilenen köprüyü yaptırdı.

    İkinci ilki onun Belediye başkanlığından önce Kurtuluş ve Zafer mahallesine minibüsler, Makasa ise ?Pırpır? olarak tabir edilen arkası kabinli Arçelik Motosikletlerle ulaşım sağlanıyordu.

   Benim Belediyede işe başladığım Mayıs ayında 3 adet Belediye Otobüsü onun zamanında hizmete alındı.

   Merhumun Belediye başkanlığından önce Aksaray stadyumunun yerine yapılan kapalı spor salonun yanında bildiğimiz zift petrol varillerinin altına ateş yakılarak kaynadıktan sonra çakılla karıştırılarak asfalt oluşturuluyor ve bu karışım yollara seriliyordur. 

    Göreve gelince şu anki Valilik Lojmanı ile Emniyet Müdürlüğü lojmanın tam ortasına gelebilen yerde Asfalt şantiyesini kurarak asfalt üretimini seri hale getirdiğinden daha çok yerin asfaltlanmasını sağladı.

    Merhumun onlarca hizmetinden birisi ise o zaman Niğde, Nevşehir ve Kırşehir il belediyelerinde bile olmayan Belediye Basın Bürosunu 1979´un Haziran ayında 1977 yılının Mayıs ayında beni işe alırken verdiği sözü yerine getirerek can dostum, kardeşim ve meslektaşım Gazeteci-Yazar  merhum Çapan Tekeli ile bana kurdurdu.

MUHAMMED  TAKİ TATLIPINAR  ŞEHRİN DEĞİL TÜM AKSARAYINDA SON BELEDİYE BAŞKANIDIR!!!

   41 yıllık gazetecilik geçmişim boyunca gördüğüm Aksaray şehrinin ihtiyacı olan merkezi hükümetten alınması gereken hizmetlerinin yanında o zamanki Aksaray´a bağlı Beldeler ile Köylerinde sıkıntılarıyla ilgileniyor.

  Aksaray´a gelen Bakanlar ile kendisi Ankara ya gittiğinde ilgili Bakanlar ve Genel Müdürler nezdinde başta Beldeler ile köylerin Elektrik ve Su meselesi olmak üzere gerekli olan diğer hizmetlerin gelmesi içinde ilgililer nezdinde çaba sarf ediyordu.

    Kendi çabaları ve dışındaki çabalarla gerçekleşen hizmetlerin açılışlarına da bizzat katılarak Belde veya köylerdeki vatandaşların sevincine ortak oluyor, onlarla hasbi hala ediyordu.

S.S.K HASTANESİ, KÜLTÜR MERKEZİ VE DÖNEMİN EN BÜYÜK BELEDİYE BİNASIDA ONUN ESERİ!

 Taki Beyin vesile olduğu hizmetlerinden birisi dönemin Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar´dan  Kaymakamlık makamında dönemin Kaymakamı Güner Orbay´ın yanında  şu anki  Kadın ve Çocuk hastanesi olan kurumun yapılmasını ve temelinin mevcut hastane yerine atılması da, yine Kültür Merkezinin planlanarak yatırım proğramına alınarak inşaatına başlanması ile halen belediye hizmet binası olarak kullanılan o zamanki Anadolu´nun en büyük Belediye Sarayı da onun eseridir.

   Bu hizmetlerin en önemlisi de Haluk Bey ile bundan sonraki Belediye başkanlarının kendisinin daima halkın içinde olmasını sağlamalarıdır.

     Merhumun ruhunun şad mekânının Cennet olmasını Ezel ve Ebet olan Mabudumuzdan diler başta oğlu Esat ve torunu Taki olmak üzere tüm yakınlarına ve sevenlerine ise başsağlığı dilerim..

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


Hasan Hatipoğlu
17.02.2024 14:52:58
Şirzat Afyon' dan asker arkadaşımdı. Sizin sayenizde vefatını yeni öğrendim Allah hem babasına hem de kendisineTüm ailesine Yüce Allah sabırlar ihsan eylesin.

14.11.2017 09:24:26

Ali Genç

Halkın İçindeki Son Başkan

Halkın İçindeki Son Başkan