Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Ziraat Odasından Sahte Gübre uyarısı

Ziraat Odasından Sahte Gübre uyarısı

Ziraat Odasından Sahte Gübre uyarısı

 

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, dövizdeki yükselişle birlikte artış gösteren gübre fiyatlarını fırsata çevirmek isteyen sahtekârların çiftçimizi dolandırmak için uğraştığını söyledi, "Bu sahtekârlar ülkemizin bazı bölgelerinde büyük markaların taklit çuvallarında sahte gübre satıyor" dedi.Koçak, yaptığı açıklamada, tarımsal üretimin önemli girdilerinden kimyevi gübrenin dengeli ve zamanında kullanılması halinde verime yüzde 50´ye yakın katkısı olduğunu ifade ederek, üreticilerin bekledikleri verimi alabilmeleri için mutlaka kaliteli gübre kullanmaları gerektiğini bildirdi.Kimyevi gübrede en önemli kalite kriterinin, ambalajın üzerinde belirtilen garanti edilen içeriğe uygun üretim yapılması olduğunun altını çizen Koçak, azot, fosfor, potasyum gibi bitki besin maddeleri garanti edilen içerikte belirtilen oranlarda olması gerektiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra ambalaj gramajların tam olması gerektiğine işaret eden Koçak, "Gübre fiyatında bu iki unsur önemlidir. Çiftçilerimiz bu hususları dikkate alarak gübre tercihlerini güvenilir markalardan yana kullanmalı" diye konuştu.

Koçak, dolardaki yükselişle birlikte artış gösteren gübre fiyatlarını fırsata çeviren sahtekarların piyasaya çıktığını ifade ederek, sahte gübre kullanımının zararlarına ilişkin çiftçileri uyardı.

Hububat ekimlerinin yaklaşmasıyla birlikte çiftçilerin gübre taleplerinin başladığına dikkati çeken Koçak, bu sahtekârların bazı bölgelerde büyük markaların taklit çuvallarında sahte gübre sattığını ifade etti.

"Tarım il müdürlüklerine ihbar edin"
Koçak, sahte gübreciler piyasanın az da olsa altında fiyatı vererek, gübre markası gözetmeksizin her çeşit ürünü çiftçilere satmaya çalıştıklarını belirterek, "Bu sahtekarlar çiftçilerimizin bir yıllık emeğinin heba olmasına sebebiyet veriyor. Ayrıca sahte gübre kullanımı tarım topraklarımızda onarılması güç ve pahalı zararlara yol açıyor" diye konuştu.

Çiftçilerin aldığı gübrenin içeriğinin çuvalın üzerinde yazan ile aynı olması, uygun olduğuna bakması, gramajının tam olduğunu kontrol etmesi gerektiğinin altını çizen Koçak, "Gübre aldığında herhangi bir şüphe duyması halinde, Tarım il müdürlüklerine, Tarım ilçe müdürlüklerine ve hatta Ziraat Odamıza  başvurabilirler. Odamız çiftçilerimizin neler yapabileceğine ilişkin onları bilgilendirerek, yönlendirecektir" değerlendirmesinde bulundu.



A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı!
Üs bölgesinde isim değişikliği!
Dışişleri'nden zirve bildirisine tepki!
İzmir'de konut satışlarında artış
11 ilde Mahzen'de 41 gözaltı!
BaşkentRay'da rekor
Kümes hayvancılığında büyüme
Son iki haftada 75 terörist etkisiz!
“Eser ve projelerimizle şehrimizin hizmetinde olacağız”
17 Türk takım Dünya Şampiyonası'nda yarışıyor
Konut satışları azaldı... Satışların yoğunluğundaki şehir ve ülke uyruklarında değişen olmadı
Milli Eğitim'den Gazzeli çocuklara psikolojik destek
Aile ve Sosyal Hizmetler'den 'şiddete karşı' üçüncü araştırma
Aksal’dan borç krizine yorum
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9539,08%0,09
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli