Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Yeminli Mali Müşavirle Serbest Mali Müşavirlerin Arasındaki Farklar

Yeminli Mali Müşavirle Serbest Mali Müşavirlerin Arasındaki Farklar

Yeminli Mali Müşavirle Serbest Mali Müşavirlerin Arasındaki Farklar

Mali müşavirlik mesleğinde de yükselme olduğunu söyleyebiliriz. Mesleki rütbe kazanma ise mali müşavirlikte çok daha farklı işliyor. Diğer mesleklerde olduğu gibi derecelendirme veya yeni unvanlar kazanarak yükselmeye devam etme seçeneği mali müşavirlikte yok. Sadece mali müşavirlik mesleğinde yeminli mali müşavir olabiliyorsunuz. Gelinebilecek en iyi noktada bu zaten. Merak edilen konu ise yeminli mali müşavir olmanın, serbest mali müşavir olmaktan ne gibi farkları var. İlk olarak yeminli mali müşavir olmak için neler yapılması gerektiğini söyleyelim. Yeminli mali müşavirlikte en dikkat çeken şey şart koşulan 10 yıl süre. Yani meslekte 10 yıl geçirmeden önce yeminli mali müşavir olmak mümkün değil başvurusunu bile yapamıyorsunuz. 10 yıl süreyi doldurduktan sonra ise sınava tabi tutuluyorsunuz. Sınavın zor olmasına rağmen meslekte 10 yıl geçirdikten sınavı geçebilmeniz kolay. Sınavı da başarıyla verdikten sonra artık yeminli mali müşavir olabiliyorsunuz.

Şimdi gelelim yeminli mali müşavirlikte ne gibi farkların olduğuna. Akla gelen ilk şey yeminli mali müşavirlerin sorumlulukları. Yeminli mali müşavir olan kişiye artık çok daha fazla sorumluluk düşüyor. Yeminli mali müşavirlere artık noter onaylı mühür veriliyor. Yani defter kontrollerinden ve benzeri mali kontrollerden sonra yeminli mali müşavirler belli bazı belgeleri onaylamak zorunda. Bu onay sonrasında ise belgenin tüm hakları tamamen yeminli mali müşavirden soruluyor. Yani yeminli mali müşavir eğer ki onayladığı belgede her hangi bir hata yaptıysa direk olarak sorumlu kişide yeminli mali müşavir oluyor. Üstelik mali müşavirlik mesleğinde olduğu gibi sadece mesleki hayatı tehlike altına girmiyor. Onaylanan belgede bir hata olması durumunda hemen soruşturma açılıyor. Açılan soruşturmada mali müşavirin bu hatayı kasıtlı yapıp yamadığı araştırılıyor. Eğer ki her hangi bir kasıt bulunursa mali müşavir yasal zorunluluklarla karşı karşıya kalıyor. Bu süreçten sonra tutuklanma gibi durumlarla bile karşılaşıla biliniyor. Bu gibi olumsuzlukları yaşamamak için yeminli mali müşavirlerinde oldukça dikkatli olması gerekiyor. Haliyle bu durum çalışma koşullarının da çok daha ağırlaşması anlamına geliyor. Tabi bu yeminli mali müşavirlerin olumsuz yönleri. Tabi ki yeminli mali müşavirlik mesleğinde de bu riske değecek artılar var. Bu konuda en çok önem verilen artı ise maaşlarda yaşanan artış. Zira yeminli mali müşavir olmak ciddi bir maaş artışı da demek. Bunun yanında artık daha rütbeli bir çalışan olabiliyorsunuz diyebiliriz. Ayrıca daha rahat iş bulma imkânları da elde ediliyor. Noter ortaklığıyla bile çalışma imkânı elde ediliyor. Tüm bu artıların yanında kendinize özel onay mühür yetkinizin de olacağını söylemek lazım. Yeminli mali müşavirlerin serbest mali müşavirlere göre artı ve eksi yönlerini bu şekilde değerlendirebiliriz.

Hazırlık süreçlerini iyi değerlendirmeli ve ona göre bir çalışma yürütmeniz gerekiyor. Eğer gerçekten tüm bu sorumluluğu üstelenebileceğinize inanıyorsanız 10 senden sonra yapılacak en iyi şey yeminli mali müşavir olmaktır. Ama eğer ki biraz daha rahat bir çalışma ortamı bunun yanında daha az sorumluluk istiyorsanız da yeminli mali müşavirlik kesinlikle size uygun değil. Ama zaten şunu da unutmamak gerekiyor mali müşavirlik mesleğinde hemen her zaman bu risk mevcut. Yani ?yeminli mali müşavir değilim yasal sorumluluklarımda ona göre pek önemli değil? şeklinde bir düşünceye sahipseniz yanlış düşündüğünüzü belirtmek gerekiyor. Zira serbest mali müşavirlerinde sonuçta mali işlerle uğraştığı için sorumluluğu oldukça yüksek. Ve bu alanda da yapabileceğiniz hatalar yasal sorunlar doğurabilir.  Mali müşavirlik dünyasından son gelişmelerden haberdar olmak için http://www.lucamalimusavirlik.com/ adresine göz atmanızı önermekteyiz.               



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli