Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Ünlü Fizyoterapist Abdullah Güdendede; Hacamat uzman ellerde şifa kaynağıdır.

Ünlü Fizyoterapist Abdullah Güdendede; Hacamat uzman ellerde şifa kaynağıdır.

Ünlü Fizyoterapist Abdullah Güdendede; Hacamat uzman ellerde şifa kaynağıdır.

       

             Fizik tedavi ve rehabilitasyon yanında tamamlayıcı tıp yaklaşımları üzerine de yoğun mesai harcayan Güdendede, yaptığı çalışmalarla ve tedavileriyle adından sıkça söz ettiren bir uzman. Güdendede kültürümüze çokta yabancı olmayan hacamatın merak edilen yönleri hakkında bir dizi açıklama yaptı.

                Fzt. Güdendede; hacamat sanılanın aksine İslamiyet´le başlamış bir uygulama şekli değildir. Farklı toplumlarda da çok daha öncesinden beri uygulana gelmiş bir korunma ve tedavi yöntemidir. İslamiyet´te Efendimize(s.a.v) miraç hadisesinde tavsiye edilmesiyle bizim hayatımıza tam olarak girişi olmuştur. Hacamat vücudun belirli bölgelerinin kombine edilerek uygun şekilde kan alma olayıdır. Küçük çapta bir cerrahi operasyon olarak da düşünülebilir. Sünnet olarak yapılacak hacamatın ayın belirli günlerinde yapılması gerekir. Bu da kameri ayların 17,19,21´ne denk gelmektedir. Diğer tarihlerde de hacamat yapılabilir. Ancak bu tedavi amaçlı olanlar için verilmiş ruhsattır.

            Güdendede, hacamat konusunda modern tıbbın bakış açısıyla yeterince çalışma yapılmadığı için kesin olarak şu hastalıklara iyi geliyor demek doğru olmaz. Şimdiye kadar etkisi kanıtlanmış olan belirli hastalıklar vardır. Spazm üzerine etkisi, migren tedavisinde ve baş ağrıları üzerine etkisi, tansiyon üzerine etkisi, selülit ve fertilite bunlardan bazılarıdır. Koruyucu yönü ise daha çok üzerinde çalışma yapılmaya ihtiyaç duymaktadır. Yapılan çalışmalarda ise olumlu sonuçlar dikkat çekmektedir. Hacamatın kan parametreleri üzerindeki etkisini saptamak için yapılan bir çalışmada damar yoluyla alınan kana göre hacamat kanında kolesterol, ürik asit, hemoglobin, hematokrit, trigliserid, lenfosit,  ve alyuvar seviyelerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bunların ise vücuda birçok açıdan faydası vardır. Kanda biriken atık maddeler ve kan akışındaki yavaşlamaya bağlı olarak hipertansiyon, ülser, migren, diyabet, eklem hastalıkları, kalp hastalıkları ve kanser vakaları tetiklenebilmektedir. Alınan kanla bu atık maddelerden vücudun arındırıldığı düşünülmektedir ve böyle bu hastalıklarında önüne geçilmiş olur. Diğer bir nokta ise farklı etki mekanizması ile bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisi olduğudur.

            Güdendede açıklamasının devamında, hacamat uzmanı tarafından yapılması gereken bir yöntemdir. Sağlık camiasıyla ilgisi olmayan sıradan vatandaşların yine aynı şekilde sağlık camiasıyla alakası olmayan kişilerden aldıkları sözde eğitimlerle hacamat yaptığını sıkça duyuyoruz. Hacamat uygun koşullarda ve uzman sağlıkçılar tarafından yapılması gereken bir yöntemdir. Koruyucu ve tedavi edici rolünü ancak bu şekilde etkin bir şekilde görebilirsiniz.  Uygun koşullarda yapılmayan hacamat da çeşitli hastalıkların bulaşma ihtimali çok fazladır. Bu yüzden hacamat yaptırdığınız kişinin mesleğinin ne olduğu ve hangi koşullarda bunu yaptığının önemli olduğu unutulmamalıdır. Bir tedavide hastalığı bilen uzman bir sağlıkçı olmak şarttır. Tabi hacamat alternatif bir tedavi yöntemi olarak görülmemeli ve tamamlayıcı bir rolünün olduğu düşünülmelidir.  Umarım yakın zamanda akademik camia da hacamatın tedavi edici ve koruyucu yönü üzerine ülkemizde ve dünya da daha çok çalışma yapılır ve insanlar bu yöntemden daha çok faydalanır. ?dedi.                          



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli