Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Toprak erozyonunun önlenmesi kum fırtınalarına karşı alınacak tedbirler görüşüldü.

Toprak erozyonunun önlenmesi kum fırtınalarına karşı alınacak tedbirler görüşüldü.

Toprak erozyonunun önlenmesi kum fırtınalarına karşı alınacak tedbirler görüşüldü.

Toprak erozyonunun önlenmesi kum fırtınalarına karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantı düzenlendi.Aksaray Valisi Aykut Pekmez; toprak erozyonu ve oluşan kum fırtınalarının önlenmesine yönelik düzenlenen toplantıda Aksaray´da kısa sürede uygulamaya geçilmesi için öncelikli bölgeler belirlenerek eylem planı hazırlanacağını bildirdi.

Vali Aykut Pekmez Başkanlığında Valilik toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Aksaray´ın toprak ve rüzgâr erozyonu yaşanan bölgelerinde kısa ve uzun vadede alınacak önlemler görüşüldü.28 Ekim 2017 tarihinde Aksaray-Konya karayolunun 2-30 km´lerinde oluşan kum fırtınası ve zincirleme kazaların meydana gelmesinin ardından Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden meydana gelen kum fırtınası ve alınacak tedbirlerle ilgili inceleme yapılması istenmişti.

Aksaray´daki toplantıya katılan enstitü uzmanları Aksaray´ın yüzde 85´i Konya Kapalı Havzası içerisinde yer aldığını belirtikleri raporlarında,  kum fırtınasının yaşandığı Yenikent ve Konya Aksaray arasında yapılan incelemede tarım yapılan toprakların yüzde 50 ve üzerinde kumdan oluştuğu ve dönemsel kuraklıkla beraber rüzgâr erozyonu ve kum fırtınalarının ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirttiler.

Oluşan rüzgâr fırtınalarının saatteki hız ortalamasının 77 km/h ulaştığını açıklayan uzmanlar önceliğin bu fırtınaların yaşandığı bölgelerden başlamak üzere bir dizi önlemlerin alınmasının uygun olacağı görüşünü belirttiler.

Vali Aykut Pekmez Aksaray´ın Türkiye´de en az yağış alan iller arasında bulunduğunu belirterek toprak erozyonu ve çölleşmenin kenti ayrıca sıkıntıya sokacağını bu durum ile ilgili acil eylem planı hazırlanması için ilgili kurumların koordinasyon sağlayarak uygulanabilir bir plan hazırlayacağını söyledi.

Sorunun çözümüne erken davranılarak ilerde telafisi olmayan sonuçların ortaya çıkmasına engel olunacağını ifade eden Vali Pekmez; konunun uzmanları bu konuda yaptıkları çalışmalarla yol gösterip bu konuda başta erozyon ve rüzgâr fırtınalarının etkili olduğu bölgeler olmak üzere;  vatandaşları bilinçlendirip, mera vasfını yitirmiş alanlardan başlamak üzere toprak yapısına uygun, toprağı rüzgârda sıkı şekilde tutacak bitki çeşitleri, meyve fidanları ve diğer orman ağaçlarını bu bölgelerde dikileceğini söyledi.

Konunun çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Pekmez; bu konuda hızlı harekete geçilmesi için eylem planı hazırlanması talimatını vererek; ?Yapılacak bu plan kâğıt üzerinde kalmamalı uygulanabilir bir eylem planı ile vatandaşlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımız ve kurumlarımızı ortak işbirliğine davet ederek bu konuda sorumluluk bilinci ile hareket etmek zorundayız. Toprağımızın kıymetini iyi bilmeliyiz. Toprağı korumak için gerekli tedbirleri alacağız´ dedi.

Toplantıya Afet Acil Durum Müdürü Cezmi Türkmen, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hayrullah Alaboyun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Aksaray İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Karayolları 38. Şube Müdürü Mustafa Doğan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüsnü Yıldız ile Orman İşletme,  Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanları ve mühendisleri ile Karayolları Konya Bölge Müdürlüğü mühendisleri katıldı.

Toplantı katılımcılarından konu hakkında görüş ve önerilerini sunmalarını isteyen Vali Pekmez;  hazırlanacak eylem planı doğrultusunda kısa sürede etkili bir çalışma ile konunun çözümüne el birliği içinde katkı sunulmasını istedi.

 



Düğün çarşısı, Kayseri’de çiftlerin uğrak yeri haline gelecek
Üretici-market farkı en çok limonda! 3,5 liralık limon 17 liraya satıldı
Hızlı trenlerde bayram hediyesi
Ankara Üniversitesi Teknokent yeni yatırımlarla büyüyor
ABD'li heyet Türkiye'de
Akaryakıt istasyonlarındaki fiyat tabelalarına 'İletişim' yanıtı
Eti Maden personel alımı yapacak
Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir
Bilgin: "Sivas’ın menfaati için ne gerekiyorsa onu yaparım"
MEB'den ortak sınavların soru ve cevapları
Kültürel 5 bin 'GençKart'landı!
Dış Ticaret rakamları açıklandı... İhracatta Almanya, ithalatta Rusya önde
Interpolün aradığı iki zanlı İstanbul'da yakalandı
Gelirde yıllık beyan ve ödeme süreleri uzatıldı
H-ÜFE'de televizyon programı yapımcılığı revaçta
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,24
  • GRAM ALTIN

    2324,75% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false
  • Pazar 22.7 ° / 10.8 ° Güneşli