Aksaray

23.04.2024

  • İMSAK 04:20
  • GÜNEŞ 05:50
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:58

Sanayilik Domates Hasadı Tarla Günü Düzenlendi

Sanayilik Domates Hasadı Tarla Günü Düzenlendi

İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarafından Sanayilik Domates Hasadı Tarla Günü Düzenlendi

İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Eskil ilçesinin Karakol Köyü Yüksek Yaylasında Hakan Volkan Acar kardeşlere ait sanayilik domates tarlasında hasat şenliği düzenlendi. Düzenlenen etkiliğe Aksaray Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray Ticaret Borası Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Mustafa Aydın, Hakan- Volkan Tarım yetkilisi Hakan Acar, Üreticiler Çiftçiler Katıldı.

 

"Buluşlar uzmanların işi değil hayali olan insanların işidir" diyen Aksaray Vali Yardımcısı Şahin Bayhan şu ifadelere yer verdi.

Ben zamanında bir düşünürün kitabını okurken şöyle bir cümleye rastlamıştım. "Buluşlar uzmanların işi değil hayali olan insanların işidir" diye bu gün bu güzelim arazide hayali olan Acar Kardeşler bir başarı yakalamışlar. Onları Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına, Türk Milleti adına kutluyorum. Alınlarından öpüyorum. Devamını diliyorum. Hepinize saygılar sunuyorum dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Besatami Zabun " İlimizdeTarım ve Hayvancılık olması ile birlikte bu güne kadar hububat alanında geniş arazilerinde tarım yapılmaktaydı. Son yıllar içerisinde Sivil Toplum Kuruluşları ve Tarım Platformu ile birlikte ortak hareket ederek önder çiftçilerimizide bularak ürün çeşitliliğine yöneltmek konusunda gayret ettik. Bu gün burada da gördüğünüz üzere domates yetişltiriciliğini biz teşfik etmiştik. Burada da örneğini görüyoruz. Hakan ve Volkan Kardeşler Ticaret Borsası Başkanımız ile beraber gitmişler fabrikalar ile görüşmüşler ve bu sanayilik salça üretiminde kullanılan sanayi domatesi üretimi konusunda çalışmışlar. Burada 1200 dekar alanda bu domatesi ektiler. Biz buraya ekim ve dikim zamanında gelerek kendilerini tebrik etmiştik ve şu anda görüyoruz ki 1 dekar alanda 12 ton civarında ürün alarak diğer bitkilere göre daha fazla kar elde ettiklerini gördük. Bu anlamda kendilerini bir kez daha tebrik ediyor. Katılan bütün herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum" dedi.

Tarımın Olmazsa Olmazı Sudur Diyen Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök İse "Aksaray ve Aksaray çiftçisi için mutlu bir gün. Sanayi ve sofralık domates olmak üzere iki çeşit üreten hakan volkan kardeşler Aksaray da hep farkındalık yaratıp alternatif ürünler üreterek Aksaray tarımına ve çiftçilerine örnek olmuşlardır. Kendileri geçen yıl borsamızın da teşvik ve destekleri ile kavun karpuz ve soğan gibi bir çok ürün yetiştirmişlerdi. Bu yılda Eskil bölgesinde kavun ve karpuz üretiminin hayli çoğaldığını gördük ama dediler ki bu yılda farklı bir ürün deneyelim.Aksaray´ı Çukurova olma yolunda hızla ilerletelim dediler. Bizde kendilerine destek verdik. Üreticilerimiz için önemli olan ektikleri ürünün rekoltesi idi. bizde

gördük ki ürünün rekoltesi Türkiye ortalamasında çok iyi yerlerde. Üretici ektiği üründen kazanamazsa bir daha ekmez. O yüzden rekolte çok önemli idi. Artık domates ekiminin başarılı olduğunu gördük bundan sonraki aşamada salça fabrikasının Aksaray´a kazandırılması geliyor. Salça fabrikası için de fizibilite çalışmalarına başlandı. OSB´ den arazisi alındı. Ben buradan üretici kardeşlerimize sesleniyorum Aksaray da üretilmeyecek hiç bir ürün yok.

Önümüzde çok büyük bir sorun var. Tarımsal anlamda kullanılan su sorunu. Su sorununuda aşmak için daha dün Ankara´daydık. Aksaray´ımız öyle şanslı ki iki tane bakanla şu anda temsil ediliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Cenap Aşçı´nın da suya aşikar olduğunu yine bize gösterdi. "Aksaray´ a Kızılırmak ya akacak yakacak" dedi. Bundan dolayı da kendisini kutluyorum. Çünkü Aksaray´a su akmaması gibi bir durumda ne tarım olabilir nede çiftçimiz kendisini geliştirebilir. Biz tarımsal manada çalışan çiftçilerimiz dünyadaki teknolojiyi ilk Aksaray da kullanarak örnek teşkil ediyoruz. Zenginliğimizi ve üretimin devam edebilmesi Aksaray´ımızın kazanması ve Türkiye´nin kalkınması üretime bağlıdır. Üretim olmazsa hiç bir şey olmaz. Bunun içinde acilen Aksaray´ a dış havzalardan su getirilmesi gerekmektedir. Bizde tarım platformu olarak verdiğimiz bu mücadeleyi inşallah proje manasında son aşamaya getirdik. Bakanımız Cenap Bey de projeyi sahiplendi. inşallah bundan sonra en kısa zamanda Kızılırmak havzasındaki suyun Aksaray ovasına yani Eskil, Eşmekaya, Yenikent ve bu bölgedeki tarım potansiyelimizi öne çıkartmaya inşallah vesile olacaktır. Ben bu duygu ve düşüncelerle bütün çiftçilerimizi selamlıyor saygılar sunuyorum dedi.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise "Gördüğünüz üzere ne kadar zorluklar içensinde sanayi domatesi üretimi gerçekleşiyor. Tabi bunu üretmek öyle kolay değil. Yerin 200 m altından su çıkararak üretiyorlar. Bu üreticilerimize ne kadar destek verilirse üreticilerimizde o kadar ülkemizin ekonomisine kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Ben buradan Hakan Volkan kardeşlere örnek davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bizde Ziraat Odası Olarak üreticilerimizin ve üretenlerin yanında olmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor saygılar sunuyorum" dedi.

Hakan Volkan Tarım yetkilisi Hakan Acar "Bu sene ilk olarak Aksaray da büyük çapta sanayilik domates üretimi için bayağı bir alan ektik. 750 dekar burada 450 dekarda Sultanhanı Kasabası´nda olmak üzere 1200 dekar sanayilik domates ve birazda sofralık domates ekimi gerçekleştirdik. Şu anda da hasatımız başladı ürünümüzden gayet memnunuz. Şu anda dekardan 10 - 11- 12 ton´ a kadar çıkıyoruz. Çok emek verdik. Aksaray Ticaret Borsası Başkanımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bize baştan beri destek oldu. Biz burada alternatif ürünleri gayet verimli bir şekilde üretiyoruz. Diğer çiftçilerimize de tavsiye ediyoruz. Buraya kadar geldiğiniz içinde programımıza katıldığınız içinde ayrıca hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum" dedi



Türkiye 23 Nisan'ı coşkuyla kutluyor
'Kalkınma Yolu'na imzalar atıldı
Toplu ulaşımda 23 Nisan hediyesi
Türk kızlarından Avrupa'da 'altın' başarı
Düzce'de BELMEK kursiyerleri dünya barışı için üretti
TBMM'de 23 Nisan temalı yarışmalar ödüllendirildi
İpotekli konut satışları yüzde 49 azaldı
Canbey’den 23 Nisan mesajı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den 'Sur' açıklaması
MEB şube müdürlerinin yer değiştirme kılavuzu yayımlandı
MSB atış anlarını paylaştı
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi Mart verileri açıklandı
5 yılda 213 milyon e-tebligat
TBMM'de çocuk coşkusu sürüyor
Milli Kütüphane kullanıcılarına yeni hizmet
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,59% 0,31
  • EURO

    34,76% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,58% -0,69
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 24.7 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false