Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Reel sektörün yeni ekonomik göstergesi `SAMEKS`

Reel sektörün yeni ekonomik göstergesi  `SAMEKS`

MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Abdülkadir Karatay, yaptığı yazılı açıklama ile SAMEKS (Satınalma Müdürleri Endeksi) hakkında bilgi verdi.

MÜSİAD Aksaray Şube Başkanı Abdülkadir Karatay, yaptığı yazılı açıklama ile SAMEKS (Satınalma Müdürleri Endeksi) hakkında bilgi verdi.

 

     Başkan Karatay yazılı açıklamasında şöyle dedi: “ Kısaca SAMEKS olarak ifade ettiğimiz  Satınalma Müdürleri Endeksi,  yaklaşık  1000’i  aşkın  MÜSİAD üyesinin katılımıyla oluşturulmuş örnekleme havuzuyla reel sektörü yansıtan bir göstergedir. SAMEKS, reel sektörün dinamiklerini doğru bir şekilde yansıtarak, piyasa  yapıcıların sağlıklı karar almasında önemli katkılar  sağlıyacak  bir süreçdir.

 

     SAMEKS, 1000’i aşkın üyemizden her ay düzenli olarak toplanan verilerin derlenerek, alanlarında  uzman akademisyen ve yetkin kadrolarımız eliyle analiz edilmesi ve bu analizlerin raporlanması sürecini kapsamaktadır. Burada en önemli nokta,  bu sürecin 1 hafta gibi kısa bir sürede kamuoyuyla paylaşılacak olgunluğa getirilmesidir. İçinde bulunulan ayın verilerinin bu kadar kısa bir sürede olgunlaştırılması, yoğun bir emek ve titizliğin sonucudur.  SAMEKS gerek örnekleme açısından, gerekse öncü gösterge olarak Türkiye ekonomisinin reel dinamiklerini büyük ölçüde yansıtmaktadır.”

 

     Başkan Karatay sözlerine şöyle devam etti: “ MÜSİAD  pek çok özellikleri ve hassasiyetleri olan bir STK’dır. Bu özellikler içerisinde özellikle iki tanesi daima ön planda olmuştur. Bunlardan birisi, kim olursa olsun, üyemiz olsun, demeyen bir anlayışla bir araya gelen itibarlı üyelerdir. Diğeri de, ortaya attığı her konunun altyapısını ciddi şekilde oluşturması ve bunları raporlar veya yayınlar olarak sunulmasının  sonucu, haklı olarak elde edilen entellektüel birikimdir. SAMEKS’de bu bilgi birikimi sonucu ortaya çıkmış ve arkasında büyük bir emek olan çalışmanın ürünüdür.

 

     Bugün üretim faktörleri arasında sermaye ve insan kaynakları yanında,  bilgi de önemli bir yer tutmaktadır. Yaşadığımız dönem, ülkemiz açısından siyasi ve ekonomik bir fırsat eşiği sunmaktadır. Çünkü bu dönemde sanayi toplumunun, bilgi toplumu ile birlikte bilgi ekonomisine çevrildiği, tarihi bir süreç denenmektedir. Bu yeni ekonomide, değişen koşullarla başa çıkabilmek için değer yaratan bilgi üretmek ve bilgilere dayanarak, hedeflere yönelik eylem planları hazırlamak şart olmuştur.

 

     Hedeflere ulaşmanın yolu ölçmek ve doğru yönetmekden geçmektedir. Mevcut durumu analiz edebilmek, gereken stratejileri tespit etmek, bir plan dahilinde kısa, orta ve uzun vadeli ara hedefleri hesaplayabilmek ve öngörmek gerekmektedir.  Doğru ve zamanında yapılan bir ölçüm ve diğer faktörlerin katkıları,  bizim en verimli sonucu almamızı sağlayacaktır. Özellikle Finansal piyasalar, ekonomideki değişkenlikler sebebiyle oluşan risk durumunu ellerindeki verilerle fiyatlamaktadırlar.

 

     Reel sektörün piyasa algısının ve dinamiklerinin mümkün olduğunca anlık ölçülebilmesi çok önemlidir. SAMEKS’in bu anlamda, reel sektör dinamiklerini zamanında yansıtması bakımından, ekonomi karar alıcıları, piyasa aktörleri ve iş dünyası için, çok önemli bir öncü gösterge olacağına ve böylelikle büyük bir ihtiyacı karşılayacağına inanıyoruz.

 

 

     MÜSİAD, ciro ve istihdama göre her seviyede yaklaşık 35.000 şirketiyle Türkiye’nin aynasıdır.  Bu sebeple SAMEKS’in, Türkiye’de sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin algısını ve pozisyonunu, en iyi şekilde yansıttığına inanıyoruz.” dedi.



1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9058,44%2,86
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli