Aksaray

16.04.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:59
  • ÖĞLE 12:49
  • İKİNDİ 16:30
  • AKŞAM 19:28
  • YATSI 20:49

İnsan Hakları Bağlamında Türkiye Paneli

İnsan Hakları Bağlamında Türkiye Paneli

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Aksaray Barosu işbirliğinde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününe dair ?İnsan Hakları Bağlamında Türkiye? paneli

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Aksaray Barosu işbirliğinde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününe dair “İnsan Hakları Bağlamında Türkiye” paneli Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Panelin moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz yaptı.

Panelde, Aksaray Barosu Genel Sekreteri Av. Dilruba Ece Özbay “Evrensel İnsan Hakları”, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Fulya Yavuztürk Özkaraca “Kadın Hakları ve Kadına Yönelik Şiddet”, Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Zübeyde Akça ise “Çocuk Hakları ve Çocuk İstismar” başlıklı bildirileri sundular.

Panelin açılışında Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, İnsan Hakları kavramını toplum sosyolojisi ve din sosyolojisi açısından değerlendirmek gerektiğini söyleyerek, insan haklarıyla ilgili ilk düzenlemeler 1215’te İngiltere’de imzalanan Magna Carthe sözleşmesiyle resmiyet kazandığı varsayılmaktadır, dedi. Konuşmasının devamında, “10 Aralık 1948’de ise 30 maddeden oluşan Evrensel İnsan Hakları Beyannamesinin deklere edilmesiyle birlikte her yıl 10 Aralıkta çeşitli etkinliklerle işlenmektedir. Ama din sosyolojisinden bakıldığında, insan hakları bağlamında bu ilkeler kutsal dinlerin hepsinin ortak paydasıdır. Gerek çok öncelerdeki Musevilik, Hıristiyanlık ve 700. yıllarda gelen Müslümanlıkta insan hakları, birer kul hakkı sayılarak kutsal sayılmıştır. İnsan Hakları insanlığın ortak paydasıdır. İnsanlar; dini, dili, rengi, mezhebi, milliyeti, ideolojisi, cinsiyeti, yaş evreleri, yaşam tarzı ve tercihleri ne olursa olsun, bu haklardan mahrum bırakılamaz” dedi.

Panelistlerden Av. Dilruba Ece Özbay konuşmasında, Magna Carthe sözleşmesindeki 30 maddeyle çerçevesi hazırlanan insan haklarının dünyadaki ve Türkiye’deki ihlallerine değinerek, buna yönelik hazırlanan yasaların teknik sıkıntılarını ve uygulanabilirliğini tartıştı. Av. Fulya Yavuztürk Özkaraca konuşmasında “Gönül isterdi ki bu panelde sadece insan haklarını konuşalım, kadın ve çocuk haklarındaki ihlalleri farklı alt başlıkta konuşmayalım, ama en fazla mağduriyetler kadına yönelik şiddet ve çocuğa dönük istismarlardan kaynaklanıyor. Burada kanuni boşlukların acilen giderilmesi gerekir.” dedi. Av. Zübeyde Akça ise konuşmasında “Maalesef çocuk istismarında en fazla suç oranı üç büyük şehrimizde; İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleşmektedir. Bu diğer illerimiz ve bölgelerimizde olmadığı anlamına gelmiyor. Ama bu illerimiz eğitim seviyesi yüksek olduğundan, bu türden suçları gizlemiyor, anında yetkililere önlem alınması adına bildiriyor.” dedi.

Panel sonunda Baro avukatları tarafından dinleyicilerin soruları cevaplandırıldı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, katkılarından dolayı Av. Dilruba Ece Özbay, Av. Fulya Yavuztürk Özkaraca  ve Av. Zübeyde Akça’ya teşekkür plaketi takdim etti.

 

 



9 günlük tatilde hava rekoru!
Hudut Kartalları sınırda geçit vermedi!
3 ilçe, 4 beldede seçimler yenilenecek
Aras, CHP Grup toplantısına katıldı
Ticaret bakanlığı açıkladı... Üçüncü ülkelerin ürününe bile geçit yok!
Erdoğan ile Şimşek arasında 'kriz' iddialarına açıklama
Başkan Ahmet Aras Ata’nın huzurunda
9 günün bilançosu ortaya çıktı!
E-sertifika sayısı 8 milyonu geçti
Tüm sektörlerin ciroları artışta!
Büyük Meclis'te mesai yeniden başlıyor
Kırmızı ve sarı bültenliler İstanbul 'Mahzen'inde!
Kabine seçim sonrası ilk kez toplanıyor
Yurt genelinde hava sıcaklığı artıyor
Bakan Özhaseki: 200 bin konut yıl sonuna kadar teslim edilecek
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9548,09%-1,36
  • DOLAR

    32,48% 0,23
  • EURO

    34,54% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2500,70% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4153,32% 1,65
  • Salı 23.9 ° / 8.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Perşembe 25.6 ° / 13.2 ° Güneşli