Aksaray

19.04.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:53

Hasan Dağı Eteklerinde Elektrik Üretiliyor

Hasan Dağı Eteklerinde Elektrik Üretiliyor

Hasan Dağı Eteklerinde Elektrik Üretiliyor

 

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Meclis ve TOBB Konsey Üyesi Mehmet Ekici, Eski İl Genel Meclis Üyesi Dede Teke, Ortaköy Demiryürekler Grup Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Demiryürek ile birlikte Hasandağı Eteklerinde Bulunan, Aksaray Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Yapılcanlar A.Ş´nin Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yapılcan´a ait Güneş Enerjisi Santralini Ziyaret etti.

Ziyarette Hasan Dağının eteklerinde, verimsiz tarlalarda elektrik üretildiğini ifade eden Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök "Her zaman söylediğimiz gibi Anadolu şehirleri Türkiye´nin omurgası İç Anadolu´nun da parlayan yıldızı Aksaray dır. Hasan Dağı eteklerinde atıl ve verimsiz arazilere güneş enerjisi panelleri döşeyerek verimli hale getirilen bir tesisin içerisindeyiz. Aksaray da farklı bir üretim sergileniyor. burada mevcut kapasitenin 1600 olması gerekirken 1800 kapasiteye çıkarılan güneş enerji paneli tarlasındayız.

 Aksaray da ki cesur ve girişimci yatırımcıların ortaya koyduğu işler bizleri gerçekten onurlandırıyor, gururlandırıyor. İşte yine hep farkındalık yaratan, yeni teknolojileri ile buluşturan, tarımda öncü olarak yeni teknolojiyi Aksaray tarımına kavuşturmanın liderliğini yapan Yapılcanlar ailesinden Nurettin Yapılcan ile beraberiz. Gördüğümüz tesiste için kendilerine Allah Razı Olsun, bereketli kazançlar diliyorum. Özellikle Aksaray´a getirdiği bu yeni yatırımdan dolayı Aksaray´ın ufkunu ve vizyonunu da ortaya koymasından dolayı kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum. Güneş enerjisi ilk defa Aksaray´ da Yapılcanlar ailesi ve gurubunun gayretli çalışmaları sonucunda Aksaray´ımıza üretime geçti. Bu bize ayriyeten mutluk veriyor. Kendileri teknik açıklamalarda da bulundular. Tesisin kapasitesinin üzerinde bir güneş alarak elektriğe dönüştürme özelliği var. Aksaray her konuda olduğu gibi güneş konusunda da yine ilkleri başarmış ve bir farkındalık yaratmıştır. Ben buradan Aksaray da ki girişimci ruhu olan insanlara tekrar sesleniyorum inşallah Aksaray´ımızı bu tesis gibi yüzlerce tesisin, binlerce tesisin kurulması ile öncelikle ailelerine, daha sonra Aksaray´a ve daha sonrada ülkemize büyük katma değer sağlaması ile ülkemizi enerji, konusunda dışarıya bağımlı olmaktan kurtaracaklardır. Ben buradan devlet yetkililerine seslenmek istiyorum. Atıl vaziyette olan yerlerin bu gibi kapasiteye sahip yeni projeler ile Aksaray´ a kazandırılmasını, değerli bürokratlarımıza rica ediyorum. Aksaray´ımızda kapasite ve yatırımcı var fakat mevzuat zorlukları var. Bunları da kolaylaştırmada devlet büyüklerimizden rica ediyoruz. Böylece daha çok enerji tarlaları tahsis edeceğimize inanıyorum. Aksaray´ımıza tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Aksaray Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Yapılcanlar A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yapılcan ise kurulan tesisin kapasitesi üzerinde enerji ürettiğini belirterek şu ifadelere yer verdi.

"Şu anda bulunduğumuz yerde 22 tane güneş enerjisi panelinden bir tane sit ring oluşturuyoruz. Bir regülatörümüz 12 tane sit ring den besleniyor. Yani bu sayede 800 volt ´a yakın bir üretim elde ediyoruz. İstanbul da güneş enerjisi ile alakalı bir fuar vardı. Fuara katılım sağladık ve buradaki imalatçı ve uygulayıcı firmalarla görüşürken üretimde güneş kayıplarını ve kışın gölgelemeden kaynaklanan kayıpları ortadan kaldırmak için panellerimizi 17 daha fazla yaptık ve bu konu üzerinde tartışırken ne kadar doğru yaptığımızı fark ettik. Fazladan koymuş olduğumuz %17 lik artış direk olarak üretimimize yansımış oldu. Nisan ayı içerisinde panellerin doyum olduğu yani güneşin pik yaptığı ve enerjinin en verimli olduğu saatler 12:00 gibidir. 12:00´ a kadar paneller doyuma ulaşıyor. bizim de tam istediğimiz üretim bu saate denk gelmektedir. Bizim fazla olan %17 lik üretimimizi böylece sisteme satabiliyoruz. Şu anda da beklenen kapasitenin üzerinde üretim yapıyoruz. Sonuç itibari ile bu işin uzmanları olan insanlar yapmış olduğumuz uygulamanın doğru olduğunu ifade ettiler. Yaptığımız iş ile gurur duyuyoruz. Yatırım yapmak isteyen girişimcilere de tavsiyede bulunuyorum" dedi.

 



A Milli Kadın Hentbol Takım'ın EURO 24'teki rakipleri belli oldu
Bakan Şimşek açıkladı... Gelir beyan etmeyenlere 'pişmanlık' imkanı!
Üs bölgesinde isim değişikliği!
Dışişleri'nden zirve bildirisine tepki!
İzmir'de konut satışlarında artış
11 ilde Mahzen'de 41 gözaltı!
BaşkentRay'da rekor
Kümes hayvancılığında büyüme
Son iki haftada 75 terörist etkisiz!
“Eser ve projelerimizle şehrimizin hizmetinde olacağız”
17 Türk takım Dünya Şampiyonası'nda yarışıyor
Konut satışları azaldı... Satışların yoğunluğundaki şehir ve ülke uyruklarında değişen olmadı
Milli Eğitim'den Gazzeli çocuklara psikolojik destek
Aile ve Sosyal Hizmetler'den 'şiddete karşı' üçüncü araştırma
Aksal’dan borç krizine yorum
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00
  • Cuma 23.5 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli