Aksaray

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54

Halk eğitim kursları sayesinde turizme kadın eli değdi

Halk eğitim kursları sayesinde turizme kadın eli değdi

Halk eğitim kursları sayesinde turizme kadın eli değdi

11 bin yıllık tarihi ile medeniyetlere ev sahipliği yapan Aksaray´da; kadınlar yaptıkları çalışmalar sayesinde turizme bakış açısını değiştiriyor. Halk eğitim kurslarında çömlek, seramik yapmayı el sanatları ürünlerini üreterek turizmden para kazanmayı öğrenen kadınlar Aksaray´ın bu alandaki önemli bir eksikliğini gidermek için büyük emek veriyor.

Aksaray´da kadınların üretime istihdama katılmasını amaçlayan projelere destek veren; çalışan üreten kadınları ziyaret ederek her zaman yanlarında olacağını belirten Aksaray Valisi Aykut Pekmez´in eşi Yeşim Pekmez Hanımefendi Güzelyurt İlçesinde çömlek, seramik atölyeleri ile el sanatları atölyelerini ziyaret ederek kadınlarla görüştü.

Ustasının elinde çamurun sanata dönüşmesini, aldıkları eğitimlerle hem aile bütçelerine katkı sağlayan hem bölgeye gelen turistlere satışı yapılacak turistik eşyaların üretimini yapan kadınların çok değerli işler yaptıklarını belirten Pekmez; kadınların elini attığı her işin olumlu şekilde sonuçlandığını söyledi.

Yeşim Pekmez Hanımefendi beraberinde Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Seyfullah Sarıgül´ün eşi Semiha Sarıgül, Emniyet Müdürü Ali Karabağ´ın eşi Reyhan Karabağ, Aksaray Kaymakam Adayı Fatmagül Dalmış, Aksaray Halk Eğitim Merkez Müdürü Azmi Arı, müdür yardımcısı Mehmet Köksal ile birlikte Güzelyurt ilçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünü ziyaret etti. Merkez Müdürü Mustafa Narin, Güzelyurt Belediye Başkanı Ünal Değirmencioğlu´nun eşi Jale Demircioğlu, Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Erdem Zengin ve kursiyerler tarafından karşılanan Yeşim Pekmez Hanımefendi açılan kurslar hakkında bilgi aldı.

Kadınlar turizmden gelir elde edecek

Aksaray Valiliği koordinatörlüğünde yürütülen ?Güzelyurt´ta Meslek Ediniyorum´ SODES Projesi kapsamında 3 erkek 25 kadın toplam 28 kişinin devam ettiği Seramik ve Çömlek kurslarını ziyaret eden Yeşim Pekmez atölyede üretilen çömlek, testi ile turistik hediyelik eşyalar mumluklar, magnetler, biblolar, rapido işlemeli tabaklar ve süs eşyalarını inceledi. Kursa devam eden kadınlarla görüşen Pekmez; kadınların kurslar hakkındaki düşünce ve görüşlerini dinledi.

Açılan kurslar sayesinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yeniden canlandırmaya başladıklarını ve turizmden para kazanılabileceğini gördüklerini belirterek Yeşim Pekmez ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duydukları memnuniyetleri belirten kadınlar kendilerine destek sağlayanlara teşekkür ettiler.

Yeşim Pekmez ve beraberindeki heyet daha sonra Selime Kasabası Seramik atölyesini ziyaret etti. Seramik fırını, çömlekçi tornası ve otomatik pres makinesi kurulan kursta 15 kişilik kadın kursiyerler bir süre sohbet eden Pekmez;

Çömlek, testi, turistik hediyelik eşyalar kapsamında mumluklar, magnetler, biblolar, rapido işlemeli tabaklar üreten kadınları tebrik ederek başarılar diledi.

Halk Eğitim Merkezi çok öneli projeleri başarı ile uygulamış

Güzelyurt ziyaretinde Belisırma Köyü El Sanatları Atölyesini de ziyaret eden Yeşim Pekmez Hanımefendi Köy muhtarlığının toplantı odasının düzenlenmesiyle kadınlara yönelik Ahşap Oyma ve Yakma atölyesine dönüştürülen atölyede kursa katılan kadınlarla görüştü. Ahşap Oyma ve Yakma, Deri üzerine işleme, rölyef ve ahşap süs eşyaları üretimi yapan atölyede kadın kursiyerlerle ahşam oyma çalışması yapan Pekmez; ?Güzelyurt sahip olduğu turizm değerleri ile bölgede çok önemli bir merkez. Burada turizm mutlak suretle bölge insanına fayda sağlamalı. Bunun için Halk Eğitim Merkezimizce çok önemli projeler başlatılmış ve bu işe kadınlarımız sahip çıkmış bundan çok mutlu oldum. Kadınların elinin değdiği her şey olumlu sonuçlanır. Bunu burada görmek çok önemli.? dedi.

Kurslarla ilgili hazırlanan projeler turizme yönelik üretilen ürünler bölge insanının özellikle kadınların turizmden gelir elde etmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Pekmez; ?Tabi güzelliklere tarihi değerlere sahip bölgede insanların turizme bakış açısı kadınlar sayesinde değişecek. Bizler her zaman üreten kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.´ dedi.



Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.9 ° / 9.1 ° Güneşli