Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Filistin´li Cesur Kıza 8 Ay Hapis Cezası Verildi

Filistin´li Cesur Kıza 8 Ay Hapis Cezası Verildi

Filistin´li Cesur Kıza 8 Ay Hapis Cezası Verildi

Aksaray İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı yazılı bir basın açıklaması yayınladı.Dernek Başkanı Önder Özkan verilen kararın sadece Ahed et-Temimi´yi değil aynı zamanda İslam Alemini de yakından ilgilendirdiğini belirtti. 12 Yaşındaki erkek kardeşini İsrail askerlerinin elinden kurtarıp, gösterdiği cesurca tavır nedeniyle ?Filistin´li Cesur Kız´ ünvanıyla anılan Ahed´in İstanbul´da "Hanzala Cesaret Ödülü"ne layık görüldüğünü de sözlerine ekleyen Özkan, 11 Mart´ta görülen duruşmada verilen 8 ay hapis cezasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

İHH Başkanı Önder Özkan yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

?´Ahed et-Temimi Serbest Bırakılsın

İsrail uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış en temel insan haklarını ihlal etmeye devam etmektedir. Ahed et-Temimi´nin sosyal medyada geniş yankı bulan protesto görüntülerinin ardından 19 Aralık 2017 günü gece vakti Ahed et-Temimi, annesi ve kuzeni, İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştır.

19 Aralık 2017 tarihinden bugüne gözaltı süresi hiçbir gerekçe gösterilmeksizin birkaç defa uzatılan Ahed 13 Şubat 2018´de hakim karşısına çıkarılmış, hukuksuz bir şekilde basına kapalı gerçekleştirilen mahkeme 11 Mart 2018´e ertelenmişti.  Ahed´in duruşmaya yüzü kapalı bir şekilde getirildiği iddiaları İsrail´in bir çocuğa yönelik işlediği insan hakkı ihlallerinin boyutları hakkında herkesi tedirgin etmiştir. Nitekim önceki duruşmalarda elleri ve ayakları zincirlenerek getirilen Ahed´in görüntüleri uluslararası kamuoyunda büyük bir tepkiye neden olmuştu. Gözaltına alındığında 16 yaşında olan Ahed, 17 yaşına gözaltında tutulduğu askeri cezaevinde girmiştir.

Filistin´de, İsrail askerlerine direnişiyle sembol haline gelen Ahed et-Temimi, ?saldırı´ ve ?görev başındaki askerleri aşağılama´nın da bulunduğu 12 farklı suçtan yargılanmaktadır.

Ahed´in avukatı Gaby Lasky bu davanın hukuki olmadığını söyleyerek şu açıklamayı yapmıştır: ?Haksız yere askeri mahkeme tarafından yargılanan bu genç kızın davasının çok ilgi çektiğini biliyorlar. Temimi´nin haklarının ihlal edildiğini bildikleri için bunu herkesten gizleme çabasındalar. Kapalı kapılar ardında bu davayı bitirmek istiyorlar?.

Mahkeme, 11 Mart´ta gerçekleşen duruşmada Ahed´e 8 ay hapis cezası vermiştir.

İsrail sistematik bir şekilde Kudüs ve Batı Şeria´da Filistinli çocukları gözaltına almakta ve tutuklamaktadır. İnsan hakları örgütleri tarafından tespit edilebilen sayılarla; 2015 yılında 22´si kız toplam 2634 çocuk, 2016 yılında 32´si kız toplam 887 çocuk, 2017 yılında ise 700 çocuk İsrail tarafından tutuklandı.

Tutuklanan çocuklar İsrail´de askeri mahkemelere çıkarılmaktadır. İsrail tarafından gözaltına alınan ve tutuklanan Filistinli çocuklara; gözlerin bağlanması, kelepçeleme, dövme vb. fiziksel şiddet, aç bırakma, küfür ve hakaret, anne ile tehdit, taciz, zorla İbranice evrak imzalatma, psikolojik baskı gibi çeşitli işkence ve zalimane muameleler yapılmaktadır.

Sonuç olarak,

Ahed et-Temimi ve tutuklanan çocuklara yönelik isnad edilen suçlamalar ve bu suçlamalara ilişkin söz konusu cezaların orantısız ve kasıtlı olduğu aşikardır. İsrail´in de taraf devlet olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince, hiçbir çocuk işkence veya diğer zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezaya tâbi tutulmamalıdır.

Bu basın açıklaması kamuoyunu bilgilendirme ve dünyanın neresinde olursa olsun milletçe mazlumların sesi olmamız gerektiğini vurgulama amaçlı yapılmıştır.´´



Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Son beş gün , son beş anket
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli