Aksaray

29.03.2024

  • İMSAK 05:03
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:28

Çocuklarda el-ayak-ağız hastalığına dikkat?!

Çocuklarda el-ayak-ağız hastalığına dikkat?!

Çocuklarda el-ayak-ağız hastalığına dikkat?!

Hastalığı önlemek için ?SUYA, SABUNA DOKUNUN?

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Özdemir, özellikle 5 yaş ve altı çocuklarda görülen, el-ayak- ağız yaralarını ihmal etmemeleri konusunda  anne ve babaları uyardı.

Dr. Özdemir; el-ayak-ağız yaralarının kişinin bağışıklık sistemine göre seyir gösterdiğini, okulların açılması ile  birlikte sonbaharda salgına dönüşebildiğini söyledi.

El- ayak-ağız hastalığının yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, halsizlik, iştahsızlık, ağız içinde yaygın aft ve ciltte döküntü halinde kendini gösteren bulaşıcı viral bir hastalık olduğunu söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı; anne ve babalardan,  çocuklarına küçük yaşlarda hijyen ve sık sık sabunla el yıkama alışkanlıkları kazandırmalarını istedi. 

5 yaş altı çocuklarda bazen de daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde el-ayak-ağız rahatsızlığının görülebildiğini ifade eden Dr. Özdemir; ?Okulların açılması ile birlikte çocukların daha fazla bir arada olması salgın riskini arttırmaktadır. Bu nedenle okulun ilk gününden itibaren gerekli hijyen kurallarına uymak çok önemli.  Bu nedenle anne ve babalara çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları gerekir? dedi.

YÜKSEK ATEŞLE KENDİNİ GÖSTERİR

El-ayak-ağız hastalığı yüksek ateşle kendini gösterir.  1-2 günlük ateşli dönemin ardından veya ateşle beraber; özellikle el ve ayak içleri, ayak tabanları, bez bölgesi, gövdede ayrıca ağız içinde ortaya çıkan ağrılı ve bazen kaşıntılı olabilen içi sıvı dolu kırmızı döküntüler görülür. Su çiçeğini andıran bu hastalık genellikle gribal enfeksiyonlarla karıştırılır. Vücuttaki döküntüler bir hafta kadar sürebilir ve ateş 38 ile 40 derecelerde seyredebilir. Ağız içinde oluşan ağrılı yaralar nedeniyle yutma güçlüğü ve beslenme isteksizliğiyle görülebilir. Beslenme güçlüğü ve ateşin geçmediği hastalarda yatarak sıvı tedavisi gerekebilir.

ANTİBİYOTİK KULLANILMAZ

Dr. Özdemir; ?El-ayak-ağız hastalığı viral bir hastalık olduğu için biz doktorlar antibiyotik önermeyiz. Ateş ve ağrı giderici şuruplar kullanır, döküntü ve kaşıntı giderici losyonlar öneririz. Ağız içine uygulanan antiseptik ve analjezik içeren diş jelleri de hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Hastalık süresince anne ve babaların dikkat etmesi gereken husus, döküntüler görülmeye başlamadan 2 gün öncesi ve döküntülerin sona erdiği bir hafta sürede bulaşın devam etmesi nedeniyle, çocukların okula gönderilmemeleri, okul ve kreş yönetimin hastalık konusunda uyarılması gerekmektedir?

SUYA SABUNA DOKUNUN

Hastalığın yayılımını önlemek için hasta çocukların bu dönemde okula gönderilmemesi gerektiğini hatırlatan Dr. Özdemir; ?El-ayak-ağız hastalığının ilk haftasında bulaş oranı çok yüksektir. Bu dönemde yayılımı önlemek için evde bakım çok önemlidir. El hijyeni bulaşı önlemede önemli rollere sahiptir. Su ve sabunla sık sık el yıkamaları, sık temas edilen yüzeylerin uygun şekilde dezenfekten etmeleri, kısaca suya sabuna dokunmaları, her şeyden önemlisi küçük çocuklara el yıkama alışkanlığını kazandırmaları oldukça önemlidir? dedi.

 

 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,30
  • EURO

    35,07% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2307,09% 1,31
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 17.2 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 21.9 ° / 9.9 ° false