Aksaray

24.04.2024

  • İMSAK 04:18
  • GÜNEŞ 05:49
  • ÖĞLE 12:47
  • İKİNDİ 16:32
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 21:00

Bugün Demokrasimizin 55.Aksaray’ın İse 82.Ortak Yas Günü

   Bugün Demokrasimizin 55.Aksaray’ın İse 82.Ortak Yas Günü

Aksaray Hızla kalkınarak gelişirken ve Türkiye genelinde Elektriği sanayisi ve aydınlatmasında kullanan ilk 10 yerleşim yerinin arasında olmasına rağmen

      * Aksaray Hızla kalkınarak gelişirken ve Türkiye genelinde Elektriği sanayisi ve aydınlatmasında kullanan ilk 10 yerleşim yerinin arasında olmasına rağmen 1933’ün Mart ayında kabul edilen ve kabul edilmesinden 2 ay 7 gün sonra bu gün(27 Mayıs 1933’de) resmi gazetede yayınlanan 2197 sayılı kanunun 3. Maddesiyle 56 yıl sürecek ikinci ilçelik prangasına çarptırıldı.

   * Aksaray’ın hiçbir zaman hak etmediği asla ve asla da hak etmeyeceği ikinci ilçeliğinin 27. Yıl dönümünde ise ekmeğini yiyip suyunu içtikleri kendilerinin kayıtsız ve şartsız patronu olan milletimizin iradesine meydan okuyanlar ardına sığındıkları Atatürk ün bizzat kendisi tarafından kurulan TBMM’sinin kapısına kilit vurarak gerçekleştirdikleri kanlı 27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle ülkemizle şehrimizin ortak yas günü birleşti.

 

           82 yıl önce bu gün Dünyanın ortasındaki Anadolu’nun tam merkezinde bulunan Güney, Kuzey,Batı  ve Doğu bölgelerimizin ve aynı yönlerdeki Dünya kıtalarıyla ülkelerinin de tamamına da yakın olan  Şehirlerin atası, yer yüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan ilkler ve teklerin şehri, Selçuklunun şanlı yazlık başkenti,iyi insanlar ve zaferler diyarı, 3 semavi dinin ve Evliyaların otağı  Aksaray’ımızın şanlı tarihinde yaşadığı en karanlık ikinci günüyle 56 yıllık ikinci ilçe esaretine çarptırıldık. !!!

2.İLÇELİK PRANGASINA ÇAPTIRILDIĞIMIZDA ZORLA BAĞLANDIĞIMIZ NİĞDE’DE DAHİL TÜRKİYE’DE ONLARCA İLDE ELEKTİRİK YOKKEN AKSARAY BU ENERJİYİ SANAYİSİYLE BİRLİKTE AYDINLATMASINDA DA KULLANIYORDU!!!

       Aksaray’ın yiğit ve hayırsever,aynı zamanda da cömert evladı Çorakçı Zade Kara Vehbi (Vehbi Çorakçı)Beyin fedakarlığıyla 59. Yıl süren ilk ilçelik esaretinden 13 Ekim 1920’de kurtulduk.

    Çeşitli kaynaklar ve merhum Vehbi Beyin ailesinden edinilen bilgilere göre ülkemizi düşman işgalinden kurtarmak için kurulan Büyük Millet Meclisine Niğde Mebusu olarak katılan Vehbi Bey Meclisin kurulmasının üstünden 6 ay geçmeden Doktor Adnan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar la samimiyet kurar.

    Onların vesilesiyle de Meclis Başkanı,geleceğin Atatürk’ü Gazi Mustafa Kemal Paşa ile samimiyet kurarak kendisini ikna etmesiyle onun teklifiyle kabul edilen 40 Numaralı kanunla 59 yıllık ilk ilçelik esaretinden kurtulduk.

     Aksaray’ın hızla gelişip sanayileşmesi için gerekli olan yatırımların yapılmasıyla başta Türkiye’nin elektrik enerjisiyle çalışan ilk un fabrikası olan Azmi Milli’nin kurulması,çevre il ve ilçelerle arasına şose yollarla bağlanması,il genelinde yapılan bayındırlık ve eğitim yatırımlarıyla kalkınması ivme kazanarak sürüyordu.!!!

   AKSARAY’IN YENİDEN İLÇE YAPILARAK NİĞDE’YE TEKRAR BAĞLANMA SEBEBİNİ BİLEN YOK!!!

         Aksaray Vilayet gazetesi ve diğer kaynaklardan yapılan araştırmalara göre Aksaray’ın Ülkemiz genelindeki genel sıkıntılarının dışında hiç bir sıkıntısı olmamasına, aksine bir çok Vilayetleri ise kalkınmada geride bırakmasına rağmen 1933 yılının 20 Mart’ında kabul edilen, aynı yılın 27 Mayıs günü ise resmi gazetede yayınlanan 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle ilçe haline getirilerek 56 yıl sürecek 2 ilçelik esaretine mahkum edilerek,her yönüyle kendisinden çok geri olan Niğde’ye hemşerilerimizin iradesinin aksine yeniden2. defa zorla bağlandık.!!!!

    Aksaray’ın ilçe olmasını gerektirecek bir sebep olmamasına rağmen yeniden ilçe yapılmasının makul bir sebebi de olmadığı gibi,illa da ilçe olarak bağlanacaksa her yönüyle birlik içinde olduğu Konya yerine hangi akla hizmetle tekrar Niğde’ye bağlandığının sebebini şimdiye kadar bilen,anlayanda yok!!!

      İşte Türkiye’mizle Aksaray’ımızın kara bahtını birleştiren o kanun;

BAZI VİLAYETLERİN İLGASI VE BAZILARININ BİRLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN:

      Kanun No: 2197,Kabul Tarihi : 20/05/1933.Resmi Gazete Tarihi: 27/05/1933 Resmi Gazete Sayısı: 2411

      Yürürlüğe giriş tarihi: 1 Haziran 1933

    Madde 1 - İçel ve Mersin vilayetleri birleştirilerek, merkezi Mersin olmak üzere "Mersin" vilayeti teşkil edilmiştir. "İçel" Vilayeti merkezi olan Silifke Vilayet merkez kazası mülhakatını ihtiva eden "Silifke Kazası"nın merkezi haline konulmuştur.

    Madde 2 - "Artvin" ve "Rize" Vilayetleri birleştirilerek merkezi "Rize" Kazasının merkezi haline konulmuştur.

    "Yusufeli" Kazası bu günkü teşkilatile "Erzurum" Vilayetine bağlanmıştır.

    Madde 3 - Aksaray Vilayeti lağvolunmuştur. Aksaray kaza haline konularak Arapsun(Şu anki Nevşehir’in Gülşehir ilçesi) Kazası ile birlikte Niğde Vilayetine ve Şerefli Koçhisar Ankara Vilayetine bağlanmıştır.”deniyor.

    Ülkemizle Aksaray’ımızın kaderini birleştiren bu iki çağ dışı uygulamayla ilgili olarak ilgili ve yetkililere seslenen vatandaşlarımız;

    “ Ülkemizin Kıyamete kadar bir daha asla ve asla Askeri darbelerle ve ne isim altında olursa olsun,kimler tarafından yapılmak istenirse yapılsın millet iradesine gem vuracak diğer darbelerle karşılaşmaması için 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin ardından yapılması mutlak ve mecburi hale gelen yeni anayasayla bu çağ dışılıkların tamamen tarihe gömülmesi.

  Bu kalkışmaları yapanların ölenleri de dahil tamamının yargılanarak sembolikte olsa caydırıcılık için cezalandırılmalarının sağlanması.!!!!

     Aksaray’ımızın da bir daha başkaca hiçbir yere bağlanmaması,gelişerek Ülkemizin ve Dünyamızın en önemli Tarım,Hayvancılık,Sanayi ve Turizmle Sağlık merkezi haline getirilebilmesi için başta 2004’den bu yana en yetkili ağızlar tarafından 5 defa sözü verilen,son olarak ta 30 Nisan günü Aksaray’da yapılan Ak Parti Mitingine gelen hemşerimiz Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tekrarlanan tren hattımızın zaman geçirilmeden ihalesinin yapılması.

  E. 90 Karayolunun cazibesini devam ettirecek tedbirlerin alınması ,yine Başbakan Davutoğlu tarafından mitingde açılacağı konusunda sözü verilen Tıp Fakültemizin açılması, aynı mitingde sözü verilen Hasandağı Hava alanının gerçekleştirilmesi.

       Aksaray ile Nevşehir Kapadokya Hava limanı arasında çalışmaları devam eden mesafeyi 69 km’ye indirecek yolun hizmete açılması,Ankara-Pozantı Otobanı hizmete açılmadan E.90’ın cazibesini devam ettirecek tedbirlerin alınması başta olmak üzere gerekli yatırımların yapılması için herkesin üstüne düşeni eksiksiz yapmasıdır.”dediler.(Haber Araştırma Ali Genç)

 



İYİ Parti'de bir istifa daha
Bakanlık 'Hizmete Özel' açıkladı... Kamuda giyim yardımları kesilmedi!
Bakan Güler, TRT Çocuk Korosu ile buluştu
Hentbol Kadınlar Süper Ligi’nde 21. Hafta sonuçları
Dünya çocukları Beştepe'de
Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanı'na ziyaret
Bakan Tekin koltuğunu 11 yaşındaki Irmak'a devretti
Erdoğan'dan tasarruf mesajı... İhtiyaç dışı harcamalar kesilecek
Milli Eğitim'den 23 Nisan'a özel gazete
İnegöl’de 23 Nisan coşkusu
MSB: 19 terörist etkisiz!
Turistik Diyarbakır Ekspresi’nden Kayseri’de “Turizm” molası
PTT'den 23 Nisan'a özel pul
Ankaralılar İzmir'i yaşayacak
Midas Vadisi'ne turist akacak
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    34,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2412,57% -0,81
  • Ç. ALTIN

    4000,90% -1,78
  • Çarşamba 30.7 ° / 17.4 ° false
  • Perşembe 29.8 ° / 17.8 ° false
  • Cuma 28 ° / 16.5 ° false