Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Bugün Yunus Emre´yi Törenle Andık

Bugün Yunus Emre´yi Törenle Andık

Aksaray Haber | Aksaray Haberleri | aksarayhaberci | aksaray sondakika haberleri | aksaray güncel |aksaray gündem

Anadolu mutasavvıfı, Türkçe şiirin öncüsü ve halk şairi Yunus Emre, bu yıl Aksaray Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen programda anıldı.

Aksaray´ın Ortaköy ilçesine bağlı Sarıkaraman köyü Ziyarettepe mevkiindeki Yunus Emre Türbesi´nde düzenlenen anma programı Kuran-ı Kerim tilaveti ardından dua edilmesi ile başladı.

Tören alanındaki program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla devam etti.

Vali Pekmez: ?Yunus söz ve fikirleri ile gönüllere girmiştir?

Aksaray Valisi Aykut Pekmez yaptığı konuşmasında Yunus Emre´nin geçmişten günümüze ulaşan sesiyle, bütün insanlığa hitap eden büyük bir isim olmuş, sözleri ve fikirleriyle gönüllere girdiğini söyledi.

Yunus Emre´nin sevgi dili ve aşk söyleminin tamamen Yüce Mevla´ya odaklı olduğunu, canlı ve cansız bütün varlıkların sevgisini yaradana bağladığını ifade eden Vali Pekmez konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Yunus´taki aşk anlayışı, sadece sevenle sevileni kucaklayan bir felsefe değil, tüm mahlûkatın yaratıcısına duyulan derin bir saygıdır. O´nun şiirleri öz Türkçesi ile gönül dünyamızın derinliklerine kadar işlemektedir. Yunus´taki tevazu, insan sevgisi, yoksullara yakınlık, hoşgörü gibi ahlaki tavırlar ilahi menşeli bir kavrayışın sonucudur.? dedi.

Yunus´a göre Allah´a kulluk etmenin asıl amacı, O´na, doğduğu gibi tertemiz ulaşmak olduğunu vurgulayan Vali Pekmez: ?İnsana gösterilen saygı ve sevgi bir bakıma Allah´a gösterilmiş demektir. Bu da gönülleri kırmamakla, onları onarmakla mümkün olabilir. Yunusa göre ?Derviş, kalbi temiz olacak, halka yukardan bakmayacak, emeği ile geçinecek, açgözlü olmayacak, bölücü değil birleştirici olacaktır.? diye konuştu.

Vali Akın: ?Yunus Emre´nin nasihatleri doğrultusunda yaşamaya gayret göstermeliyiz?

Kırşehir Valisi İbrahim Akın ise yaptığı konuşmasında; Yunus Emre´nin ?Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz´ sözleri ile insanların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi  ile  bütün işlerin kolaylaşacağını dile getirdiğini söyledi. 

 Vali Akın konuşmasının devamında: ?Yunus Emre´nin söylediklerinin tam aksini yaşıyor farklı sebeplerle birbirimizi hiç düşünmeden kırmaya ve yıpratmaya devam ediyoruz. Sadece millet olarak değil insanlık olarak bu fenalıklardan vazgeçmeli, güzel hasletleri hayatımıza hâkim kılmalı ve Yunus Emre´nin nasihatleri doğrultusunda yaşamaya gayret göstermeliyiz.? dedi.

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, İyi Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Cumhuriyet Halk Partisi Kırşehir Milletvekili Metin İlhan ve Aksaray belediye başkanı Haluk Şahin Yazgı´da törende yaptıkları konuşmalarında Yunus Emre´nin söz ve şiirlerindeki derinliğin anlaşılarak her insanın bunu hayatına uygulaması gerektiğini belirttiler.

Konuşmaların ardından Aksaray Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Duygu Katık, Aksaray Kanuni Anadolu İmam Hatip lisesi Öğrencisi Sadık Oflaz Yunus Emre şiirleri okudu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Osman Nuri Ercan tarafından Yunus Emre şiirlerinin sunumu yapıldığı törende katılımcılara alıç meyvesi dağıtıldı.

Tören, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği topluluğunca Yunus Emre şiirlerinden bestelenen ilahilerin seslendirilmesi ardından çilehane ziyareti ile sona erdi.

Törene,   Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Ak Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, İyi Parti Aksaray milletvekili Ayhan Erel,   Cumhuriyet Halk Partisi Kırşehir Milletvekili Metin İlhan,  Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever, Aksaray Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ, İlçe Kaymakamları, Kırşehir İl Jandarma Komutanı Albay Ferhan Kuran, Aksaray ve Kırşehir illerinden gazi dernekleri üyesi gaziler, protokol 



Gümrük'ten yeni bir rekor yakalama daha! Tek seferde en yüksek eroin!
1 Nisan'da okullara seçim tatili!
Sultan Abdülhamid Han: Türkiye'nin Cumhur İttifakı vizyonuna ihtiyacı var
Tokatlı hastalar tedavileri için başka illere gitmeyecek
Bakan Tekin'den Erzurum'a ziyaret
Karacabey'de gönülleri buluşturan iftar sofrası
Çay üreticilerine destek ödemeleri yapılıyor
Seçmenler nasıl oy kullanacak? Oy pusulaları kaç zarfa konulacak?
Bakan Şimşek'in iddia edilen söylemleri yalanlandı
Bitki koruma sektöründe KEP dönemi
İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9058,44%2,86
  • DOLAR

    32,31% 0,20
  • EURO

    35,03% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2292,57% 0,68
  • Ç. ALTIN

    3840,99% -0,36
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli