Aksaray

20.04.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:54
  • ÖĞLE 12:48
  • İKİNDİ 16:31
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54

25 Yıl Önce Bu Gün Resmen İl Olduk

25 Yıl Önce Bu Gün Resmen İl Olduk

Bu gün15 Haziran 1989?da TBMM?sinde kabul edilen Aksaray?la birlikte Bayburt

        Bu gün15 Haziran 1989’da TBMM’sinde kabul edilen Aksaray’la birlikte Bayburt, Karaman ve Kırıkkale’nindi il olmasını sağlayan 3578  Sayılı Kanunun dönemin Cumhurbaşkanı Kenen Evren tarafından imzalanmasıyla bu kanunun Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle 56 yıllık ikinci ilçeliğimiz  resmen sona ererken, il oluşu muzunda resmen başlamasının 25. Yıl yıldönümüdür.!!!

      Yer yüzündeki en eski  şehirlerin içinde bir elin Parmakları sayısı kadar olmayan 4 ila bilemedin en fazla 5 şehirden birisi olmamız nedeniyle tartışmasız olarak Şehirlerin Atası, ilim ve bilimin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve tekler şehri, iyiler ve zaferler diyarı Aksaray’ımızın bu gün resmen il oluşunun 25. Yıldönümünü hiçte kendisine yakışmayan şekilde geride bırakıyor.!!!

RESMEN İL OLUŞUMUZUN YIL DÖNÜMÜ ATANAN VE SEÇİLENLERİN İLGİSİZLİĞİ NEDENİYLE BAYRAM GİBİ DEĞİL MATEM GÜNÜ GİBİ İDRAK EDİYORUZ!

     25 yıl önce bu gün yani 21 Haziran 1989 günü 56 yıllık hiçbir zaman hak etmediğimiz ikinci ilçelik esaretinden kurtulmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle şu anki gelişmemizin startının verildiği gün olduğundan Aksaray’ın ve Aksaraylının en unutmayacağı ve unutturmayacağı, unutturulmaması gereken memleketimizin önemli günlerinden birisini maalesef buna yakışmayan bir sessizlik içinde bayram gibi değil matem günüymüş gibi yaşıyoruz!

25 YIL ÖNCE VİLAYET OLAMASAYDIK ŞEREF ATAKLI AKSARAY KAYMAKAMI,HALUK ŞAHİN YAZGI İSE AKSARAY İLÇESİNİN

             BELEDİYE BAŞKANI OLACAKTI!!!

   Aksaray’ın atanmış ve seçilmişlerinin istisnayı bozmayacak oranındaki samimi vatanperver ve  çalışkan olanlarının dışında kalanlarının geneli hatta ezici çoğunluğu üstlerine ölü toprağı ekilmişçesine gününü gün ettiklerinden bu konuda dünyanın en avantajlı yeri olmamıza rağmen tanıtımdan tutunda yatırımlara kadar hak ettiğimiz şimdiye kadar alınamadı.!!!

     Bunu Aksaray’ımızın hiçmi hiç hak etmediğini belirten Gazetemiz Yenigün  Haber Koordinatörü,Yenigün ve Güncel gazetelerimizin ve sitemizin köşe yazarı Gazeteci-Yazar ve Halkla İlişkiler Uzmanı Ali Genç ”Bu gün resmen Vilayet oluşumuzun 25. yıldönümü.!

     Aradan geçen bu çeyrek asırlık zamana rağmen Aksaray’da görev yapan atanmış ve seçilmişlerin devede kulak oranında olan samimi  idealistlerinin dışında kalan genel ekseri sinin bu umursamazlığı nedeniyle halen sahip olduklarımızın binde biri bile bilinir hale getirilemedi.

      Yine aradan geçen bu çeyrek asırlık zaman içinde atanan ve seçilmiş yönetenlerin istisnayı bozmayacak sayıda olanlarının dışında kalan genelinin “Salla başı al maaşı ” insanlık, hukuk ve akıl ile ahlak dışı uygulamalarıyla aldıklarını hak edecek çaba içine girmediklerinden Aksaray’ımızın yakın vilayetlerde bile tanınması sağlanamadı.!!!

     2000 yılının 15 Ağustos’unda ilimizin hayırlı evlatlarından yaptığı hizmetleriyle iki elin parmaklarını geçmeyen siyasetçileri arasına giren Eğitimci-Yazar Orhan Aydın Beyin kutlamasının dışında bulundukları makamlara gökten zembille inmiş gibi buraların sefasını sürüp rantını yiyenler bir defa olsun vilayetlik yıldönümlerini hatırlamadıkları gibi vilayet yapanlarıda anmaya tenezzül dahi etmediler.!!!!!!!!!

     Oysa eğerki Aksaray merhum Özal,merhum Altınsoy ve merhum Daldal’ın Çabaları ve merhum Çapan Tekeli kardeşimle bizlerin önderliğinde o zamanki Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin çalışmalarıyla il olması sağlanamasaydı.

    Vali Şeref Ataklı şu anda Niğde ilinin en büyük ilçesi Aksaray kazasının Kaymakamı,Aksaray Merkez ilçesinin Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise şu anki Ortaköy ilçesi Belediye Başkanı Mahmut Ütük beyin  konumundaki bir ilçe Belediye Başkanı olacaktı.!!!

    Ne Kanal 68 TV,ne ART ne 6 Radyo  nede 13 Günlük gazeteyle bir çok dergi ve bunlardan ekmek yiyenlerde olmayacağı gibi bu kurumlardan ekmek yiyenlerin bakmakla yükümlü oldukları da yedikleri ekmeğin sahibi olmayacaktı.!!!

     Mevcut Milletvekillerimizin en iyi ihtimal ile belki ikisi Niğde tarafından kendilerine uygun görülen sıradan oranın ismi altında Meclise gidebileceklerdi.

     Bu nedenle şu anki gibi Aksaray’ın kendine özel İl Genel Meclisi ve Başkanı ile birlikte hiçbir partinin İl teşkilatı olmayacağı gibi Meslek Odaları de bu günkü konumlarında değil en iyi ihtimal ile Ortaköy ilçemizdeki meslektaşlarının konumunda olabileceklerdi.!!!

     Aksaray’da 16 Salı Pazarı, 12 Kule,20’den fazla Bim,bir o kadar A101 ve 1 Şok,2 Kiler, bir o kadar Büyük Pastırmacı,7 Tepe,3 Ermar ile diğer büyük kurum ve kuruluşlar en önemlisi ise Mercedes Fabrikası, Polis Okulu ve Aksaray Üniversiteside olmayacaktı.

       Vilayet ligin sağladığı bu imkanların bilincine varılarak başta bu konuda emek verenlerin aramızdan ayrılanlarının ve yaşayanlarına hak ettikleri maddi ve manevi değerin kendilerine hakkıyla verilmesi ve bu değeri verenler bu değerin kendilerine vermiş olacağı bilincine ulaşmaları.

     Bunun göz önüne alınarak vilayet ligin nimetlerinden yararlanan herkesin başta emeği geçenlerin hayırla yad edilmesi ve 59 yılı Osmanlı,56’sı ise Cumhuriyet döneminde olmak üzere toplam olarak 115 yıl süren iki ilçelik esaretimizin.

     Bu esnada çekilen maddi ve manevi sıkıntıların unutulmaması için başta tüm  yıl dönümlerinin kutlanması olmak üzere gerekenin geçmişin umursamazlığının aksine  Vali Ataklı,Haluk Şahin Yazgı Başkan ve Meslek Odalarıyla STK’lar tarafından yapılması, yaptırılması gerekir. ”dedi. (Fotoğraf ve Belgeler Gazeteci-Yazar Ali Genç Arşivi)



Meteorolojiden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!
MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı
Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü
Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!
MHP heyetinden Başkan Er’e ziyaret
Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon
Turistik ilk sefere uğurlandı
Türkiye havacılıkta dünyanın transit merkezi oldu
9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı
Bakan Koca'dan MHRS sorunlarına kalıcı çözüm mesajı
Merkez'in rezervleri yükseldi
MEB'de 'Şehrengiz' çalıştayı
BİLSEM'lerde bireysel uygulama dönemi
Bakan Işıkhan kolaylığı duyurdu
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 22.7 ° / 10.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 19.6 ° / 6.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.9 ° / 9.1 ° Güneşli