Bu haber 31 ARALIK 2010, Cuma 19:03 tarihinde eklendi. 588 kez okundu.
Orman yurdun hem süsü hem gücüdür.
Çevre ve Orman Bakanlığı, ormanların korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra genişletilmesi için kredi uygulamasını başlatarak “Özel Ağaçlandırma” çalışmalarına destek vermiştir.
Orman Uzmanı Ayten Tuncer Kamacı orman ve ağaçlandırma konusunda şunları söyledi.Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadelede ormanların artırılmasının her geçen gün daha çok önem kazandığı bugünlerde, Çevre ve Orman Bakanlığı, ormanların korunması ve geliştirilmesinin yanı sıra genişletilmesi için kredi uygulamasını başlatarak
Özellikle çölleşme tehdidi altında olan İç Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerekli tedbirler alınmazsa bu bölgelerimiz yakın zamanda çölleşmeyle karşı karşıya kalacaktır.
Bundan dolayı, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın
İlgili bakanlığın verdiği bu teşvik kredisini alabilmek için bakanlığın koymuş olduğu bazı şartlar vardır. Bu şartlar konusunda da sizleri ayrıca bilgilendirmek istiyorum.
Özel Ağaçlandırma Yapabilecek Kişi ve Kurumlar;
-
Ormanlık alan ise en az 30 dekar,
-
Sahipli arazi ise en az 5 dekar’dan aşağı olmaması gerekmektedir.
Özel Ağaçlandırma Çalışmalarında Kullanılabilecek Türler
ceviz, kestane, antepfıstığı, menengiç, sakız ağacı, harnup, kuşburnu, defne, alıç,
-
Hazine arazilerinde ve sahipli arazilerde bu türlerin yanında zeytin de kullanılabilir. Özel ağaçlandırma çalışmalarında tek bir tür kullanılabileceği gibi birden fazla tür de kullanılarak karışık ormanlar kurulabilir.
Ayrıca, özel ağaçlandırma yapılan ana türün altında ikincil tür olarak kekik, biberiye, adaçayı, böğürtlen, kardelen vb. tıbbi, aromatik, yumrulu ve soğanlı bitkilerin yetiştirilmesine izin verilmektedir. Hazine ve sahipli arazilerde bunlarla birlikte tarımsal faaliyette de bulunulabilir. ikincil türler için saha tahsisi/kiralama yapılmaz.
Özel ağaçlandırma amacıyla saha tahsisi/kiralaması yapılan sahada aşı yapmaya uygun türlerin bulunması halinde aşılama yapılarak özel imar-ihya çalışması da yapılabilir.
Özel Ağaçlandırmada Etüt ve Proje Yapımı;
·Orman alanlarında,·
Yeter ki isteyelim, yeter ki, çalışalım ve gayret edelim. Her gün hızla büyümekte ve gelişmekte olan Aksarayımızı yeşillendirmek bizlerin boynumuzun borcudur. Gelecek nesillere çölleşmiş bir memleket değil yeşil, yaşanabilir bir memleket bırakmak üzere bir adım atmak zorundayız. Ben bir Aksaraylı ve Aksaray sevdalısı olarak bu konuda teknik ve mevzuat yönünden sizlere elimden geldiğince yardımcı olacağım.
peygamberimiz bir hadisinde bizlere “yarın kıyamet kopacağını bilseniz ve elinizde bir fidan varsa bunu mutlaka dikiniz” diye yol göstermektedir. Başka söze gerek var mı ?
|