Aksaray

28.03.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:28
  • ÖĞLE 12:54
  • İKİNDİ 16:25
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:27

Aksaray Ihlara Vadisinde Müthiş Manzara

 Aksaray Ihlara Vadisinde Müthiş Manzara

Aksaray Ihlara Vadisinde Müthiş Manzara

 Dünyanın en büyük kanyonları arasında yer alan, tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulundurmasından dolayı adeta açık hava müzesini andıran Ihlara Vadisi, yürüyüş yolları ve eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini cezbediyor.

Aksaray´ın Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve "Kapadokya´nın incisi" olarak nitelendirilen Ihlara Vadisi, ziyaretçilerini doğayla baş başa adeta tarihte yolculuğa çıkarıyor.

- Sonbaharda Uzak Doğu, ilkbaharda Avrupa´dan geliyorlar

Yılda yaklaşık 500 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayan Ihlara Vadisi, sonbahar ve kış mevsiminde genellikle Malezya, Japonya, Çin ve Tayland gibi Uzak Doğu ülkelerinden, ilkbahar ve yaz döneminde ise Avrupalı, Arap ve Güney Amerikalı turistlerden ilgi görüyor.

Ihlara´ya bireysel veya tur şirketleri aracılığıyla gelen ziyaretçiler, ilk olarak vadinin tabanına eşsiz bir manzara eşliğinde 382 basamaktan oluşan merdivenle iniyor.

Burada Melendiz Çayı´ndan yükselen su sesiyle karşılanan tarih ve doğa meraklıları, çayın iki yanındaki 3,5, 7 ve 14 kilometrelik üç güzergahta, rengarenk kır çiçekleri ve ağaçlar arasında trekking yapma imkanı buluyor.

- Çardaklarda yemek yiyip, çaylarını yudumluyorlar

Hristiyanlığın ilk dönemlerinde dini bir merkez olması dolayısıyla yol boyunca kayalara oyulmuş çok sayıda kilise, şapel ve manastıra merdivenler ile tırmanan ziyaretçiler, yürüyüş sırasında mola yeri olan Belisırma köyünde Melendiz Çayı üzerine kurulan çardaklarda yemek yiyip, çaylarını yudumlayarak yorgunluk atıyor.

Belisırma´da 7 kilometrelik yürüyüşlerini tamamlayan doğaseverler, ister çıkışta onları bekleyen tur otobüsleri ile isterlerse yürüyüş yollarını tercih ederek Selime beldesine giderek, burada Hristiyanlar tarafından yaklaşık 1700 yıl önce ilk yüksek sesli ayinin yapıldığı Selime Katedrali´ni de görebiliyor.

Katedralin zirvesine belirgin bir yol olmadığından yeşil ok işaretleri takip ederek tırmanan ziyaretçiler, kaya oyma mekanlar arasından geçerek ulaştığı zirvede, yeşilin ve yüzlerce peri bacasının buluştuğu manzarada dinlenerek, fotoğraf makineleriyle eşsiz anı ölümsüzleştirebiliyor.

Katedralden bu kez kırmızı oklar yardımıyla inen ziyaretçiler, 14 kilometrelik yürüyüşlerini sonlandırarak araçlarına binip bölgeden ayrılıyor.

- "Bütün ziyaretçilerimize yürümelerini tavsiye ediyoruz"

Aksaray Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Ihlara Vadisi´nin Kapadokya bölgesinde en önemli yürüyüş yollarının başında geldiğini söyledi.

Vadiye gelen ziyaretçilerin hem doğal güzellikler hem de tarihi yapılarla baş başa kaldığını belirten Doğan, şöyle konuştu:

"Ihlara Vadisi, her yıl yarım milyona yakın ziyaretçinin geldiği en önemli turizm mekanlarından biri. Bölgeye gelen ziyaretçiler vadi içerisindeki yürüyüş yollarını takip ederek, tabiatın güzelliklerini görebiliyorlar. Ziyaretçiler vadide 3,5, 7 ve 14 kilometrelik etabı yürüyebiliyor. Vadi, hem tarihi bir mekan olması hem de doğal güzelliklere ev sahipliği yapmasından dolayı ziyaretçiler için yürüyüşü daha zevkli hale getiriyor. Ihlara´da turistlerin yer yer dinlenebilecekleri, çaylarını yudumlayabilecekleri noktalar var. Vadiye inenler hemen geri dönmeyi düşünmesinler. Merdivenleri tekrar çıkmasınlar. Bütün ziyaretçilerimize yürümelerini tavsiye ediyoruz. Böyle yapılacak bir gezi, Ihlara Vadisi´ni anlamak için güzel olacaktır."

- "Burası Kapadokya bölgesinin en güzel yerlerinden" 

Ihlara´da doğa yürüyüşü yapan turistlerden Agust Rush ise Brezilya´dan geldiğini ve vadiyi çok güzel bulduğunu aktararak, "Burası Kapadokya bölgesinin en güzel yerlerinden. Çok sayıda kilise ve yürüyüş yoluna sahip. Muhteşem bir doğası var. Yürüyüşten çok zevk aldık. Herkesi buradaki güzelliği görmeye davet ediyorum." diye konuştu.

Yasemin Acar ise Kayseri´de yaşadığını ve çok merak ettiği vadiyi gezdiğini belirterek, "Vadide çok güzel yürüyüş yolları ve insanı dinlendiren bir hava var. Yapılan restorasyon çalışmalarıyla yürüyüş yolları çok güzel hale gelmiş. Biz de bunun tadını çıkarıyoruz." dedi.



İşgücü ortalama maliyeti 11 bin 602 TL
Narkoçelik-9'da 1,5 ton uyuşturucu yakalandı
Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!
Gümrük Muhafaza'dan 142 milyon TL'lik kaçakçılık
Seçim iptali halinde tarih belli oldu... YSK kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
Ekonomik güven '100'ledi!
Kamu taşınmazlarında eğitim ve yurt faaliyetleri için 'üst hak' değişikliği
Ege Denizi'nde kuvvetli fırtına!
Hazine'den 'altın' kararı!
Hududu yine geçemediler!
Erdoğan: Kürt kardeşlerim bunu hak etmiyor
Son beş gün , son beş anket
Milli Eğitim'den öğretmenlerarası tiyatro oyunu yazma yarışması
Yüz yüze 100 Çocuk Oyunu EBA'ya yüklendi
Aselsan'dan 35,1 milyon dolarlık ihracat
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,16
  • EURO

    35,12% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2273,59% -0,16
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli
  • Perşembe 22 ° / 7.8 ° Güneşli